Pénzügy

Pontokba szedték a diákmunkások jogait

Oktatási segédanyagot készített az egyik iskolaszövetkezet azoknak a diák munkavállalóknak, akik már iskolai éveik alatt felelősen készülnek a jövőjükre. A kiadvány segítségével a tanulók megismerhetik a munkavégzésüknek keretet adó jogszabályi környezetet.

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet „Dolgozz a jövődön!” kampányának részeként egy kiadványban összegzi a diákmunka hátterét. Szerepelnek benne azok a kötelességek is, amelyekkel találkozhat egy tanuló. Megtanulhatók belőle azok az alapvető tudnivalók, amelyekkel a diákok érdekérvényesítő képessége egy munkaviszonyban erősödik. Ezeknek az ismereteknek a birtokában, ezzel a tudással felvértezve jelentősen csökkenthető a fiatalok kiszolgáltatottsága.

Az anyag hasznos információkat tartalmaz a diák munkavállalók számára többek között az alapvető munkajogokról, a munkaszerződésről, a munkaidő beosztásáról, a bérezésről, illetve arról, hogy mi a helyzet a munkaviszony megszűnése esetén, de találunk hasznos adatokat az adózásról és a járulékokról is. A kiadvány külön fejezetet szentel az iskolaszövetkezeteknek, a diák-munkavállalás speciális terepének, a kérdéskört alaposan körbejárva segítséget nyújt az ily módon munkát vállaló fiataloknak.

„A kiadvány egy olyan, a fiatalok munkavállalását segítő információs összefoglaló, amely egyedülálló és hiánypótló a piacon. Ez az esszé nem tankönyv, nem egyetemi vázlat, hanem egy olyan kalauz, amelyet elolvasva rendezettebb és tágabb ismereteket ad a fiataloknak a munka világáról, továbbá könnyebb és biztonságosabb eligazodást ígér abban” – mondta Simon Balázs, a Fürge Diák jogi és kommunikációs vezetője.

A diákmunka a szövetkezet szerint „befektetés a társadalomba”: a diákmunkát végző fiatalok, amikor kikerülnek a „felnőtt munkaerőpiacra”, már tudatos, öngondoskodásra képes, tapasztalattal rendelkező emberek. A munkaerő-piaci kalauzzal a munkájukra felelősen tekintő diákokat célozzák meg, nekik szeretnének olyan eszközt adni a kezükbe, amely megkönnyíti a későbbi munkavállalásukat. A kalauz a Fürge Diák honlapjáról letölthető lesz október elejétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik