Pénzügy

Munkanélküliek rohamozzák a Jogpontokat

Sokszor nem tartják be a jogszabályokat a munkaadók a munkaviszony megszüntetésekor, különösen az igazolások kiadásánál. A Jogpontokat legtöbbször munkajogi kérdésekkel keresték fel az ügyfelek, de a nyugdíjjal kapcsolatban is sokan kértek tanácsot – derült ki a hálózat első öt hónapnyi működésének tapasztalataiból.

A szakemberek tapasztalatai szerint az ügyfelek az esetek jelentős hányadában előzetesen tájékozódnak jogi helyzetükről. Ennek köszönhetően a Jogpontok sikeresen teljesíthetik egyik fontos küldetésüket: még időben segíthetik a legmegfelelőbb alternatív vitarendezési eljárás kiválasztását.

A jogászok összesen 1815 esetben valószínűsítettek jogsértést. Ebből 1760 ügyben az ellenérdekű fél terhére róható, míg 55 ügyben kölcsönösnek tekinthető.

Tudatosak a fiatalok

2009 februárjától – a hálózat indulásától – mostanáig több mint 10 600 ügyfél kereste fel a Jogpontokat. A legtöbben Nyugat-Dunántúl, Észak-Alföld és Közép-Magyarország régióban fordultak a jogászokhoz. Az adatok szerint a szolgáltatást mindkét nem és minden korcsoport közel azonos mértékben veszi igénybe. A 25 év alatti korosztály magas arányú megjelenése ugyanakkor azt mutatja, hogy a fiatal generáció tudatosan igyekszik tájékozódni a jogairól.

Leginkább a munkavállalók kértek jogi tanácsot, de sok álláskereső, vállalkozó és nyugdíjas is a Jogpontokhoz fordult. Több szakszervezeti tisztségviselő is érdeklődött, akik az érdekképviseletet, illetve a tagjaikat érintő jogi tanácsot kértek. A tanácsadásban dominált a munkajog, de – különösen az 50 év feletti korosztály – a társadalombiztosítással összefüggő kérdéseket is feltett. A munkavégzés melletti vállalkozás alapítás, működtetés is slágertéma volt – áll az összesítésükben.

Munkajogi tanácsadás

A munkajogi tanácsadásokon belül a leggyakrabban, az esetek csaknem felében a munkajogviszony megszüntetésével kapcsolatos kérdésekről esett szó. A munkaviszony létesítésével (például munkaszerződés véleményeztetése), a munkaszerződés módosításával (a munkáltató kezdeményezésére csökkentik a munkaidőt és/vagy a munkabért), illetőleg a munkaidővel és a munka díjazásával összefüggésben az esetek 5–10 százalékában nyújtottak segítséget a jogászok.

Kiderült: alacsony szintű a jogkövetési fegyelem az elbocsátások területén, különösen az igazolások kiadáskor a munkáltatói oldalon. A projektben gyűjtött információk is alátámasztják azt a vélekedést, hogy az ezzel kapcsolatos jelenlegi jogi szabályozásnak nincsen visszatartó hatása, ezért ebben a témában törvénymódosítási javaslatot fogalmaznak meg a szakemberek.

A legtöbben a nyugdíjról kérdeztek

Az előzetes várakozásoknak megfelel, hogy legtöbb ügyfél nyugdíjbiztosítási ügyekben érdeklődött, csekélyebb arányban az egészségbiztosítási, szociális és családtámogatási témákról kérdeztek. Az ügyfelek elsősorban a saját jogon járó nyugellátások felől tájékozódtak, de előfordult, hogy a még munkaviszonyban álló ügyfelek érdeklődtek a nyugdíjjogosultság előfeltételeiről. Az egészségbiztosítási és családtámogatási tanácsadások széles tárgykört érintettek: a részletes adatok alapján kiemelkedik a táppénzre, a jogosultságra és igazolására vonatkozó kérdéskör.

A legintenzívebb érdeklődést a vállalkozások alapításával kapcsolatban tapasztalták a jogászok: a részletes adatgyűjtés szerint leginkább az álláskeresők és főként kft. alakításáról kérdeztek. A Jogpontokon ugyanakkor megjelent a foglalkoztatást helyettesítő kényszervállalkozások lehetősége is: a magát kifejezetten munkavállalónak minősítő magánszemély kényszerűségből érdeklődött a vállalkozásindítás feltételeiről, mert hosszabb időn keresztül nem kapott állást.

Azok, akik már most is vállalkozók főként az irányításról és a lehetséges támogatásokról tájékozódtak a Jogpontokon. Viszonylag gyakran érdeklődtek az ügyfelek a vállalkozások megszüntetésének folyamatáról is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik