Pénzügy

A magyar állam szórja a legjobban a pénzt

Egy friss felmérés hazánk piaci és közszférában dolgozó vezetőinek jövedelmét veti össze két szomszédos ország adataival. A hazai tulajdonú magánszféra, a külföldi tulajdonú gazdasági társaságok és az állami tulajdonban lévő cégek vezető pozícióinak összesítésével kapott adatok szerint a Csehországban dolgozó cégvezetők átlagjövedelme forintban havi bruttó 801 ezer, Szlovákiában ez az átlag 666 ezer, míg Magyarországon csupán 585 ezer – áll a Merces.hu online jövedelemfelmérő cég adataiban.

A kutatás eredményei alapján Magyarországon a belföldi magántulajdonban lévő vállalatok cégvezetőinek munkáját értékelik legkevésbé: az ő havi átlagbérük 443 ezer, ami néhány tízezerrel elmarad az állami tulajdonú cégeket irányítók átlagfizetésétől (478 ezer forint), és alig 55 százaléka a külföldi tulajdonú cégek első emberei jövedelmének, havi 796 ezer forintnak.

A magyar közszféra bérei a legmagasabbak

A nemzetközi összehasonlítás során a magyarországi állami szféra vezetői a dobogó legfelső fokára ugranak, mert átlagjövedelmük – igaz, csak nyolcezer forinttal –, de megelőzi szlovák társaik átlagbérét (470 ezer forint), és majdnem 20 százalékkal több mint cseh vezető kollégáiké (375 ezer forint).

A hazai tulajdonú cégek vezetőinek havi átlagbére 443 ezer forint, ez a 84 százaléka szlovák társaikénak (525 ezer forint), és csupán kétharmada a csehországi vezetőkének (634 ezer forint). A külföldi tulajdonú vállalatok vezetőinek a jövedelmét tekintve kiderül, leginkább Csehországban éri meg ilyen jellegű felelősséget vállalni: az átlagjövedelem itt meghaladja az egymillió forintot (1 millió 25 ezer forint), míg Magyarországon közel a negyedével alacsonyabb a bér, 796 ezer forint, Szlovákiában pedig néhány ezerrel még kevesebb, 789 ezer forint.

Kattintson a képre a nagyításért!

Kattintson a képre a nagyításért!

A cseh versenyszféra jól fizet

A különböző felsővezetői pozíciók összehasonlítása a gazdasági szférák és országok között a Merces alapján azt mutatja, hogy szinte valamennyi pozícióban Csehországban érhető el a legmagasabb átlagjövedelem. Náluk a belföldi magántulajdonú cégek ügyvezető igazgatói például átlagban a kétszeresét keresik magyarországi társaiknak (640 ezer vs. 339 ezer forint). A felmérésben részt vevő marketingigazgatók havi átlagbére még jelentősebb különbséget mutat: Csehországban az átlag 829 ezer forint, Magyarországon 385 ezer forint, a szlovák kollégáiké pedig 485 ezer forint.

A személyzeti igazgatók munkáját egyértelműen a külföldi tulajdonú vállalatoknál értékelik a legjobban – Magyarországon a belföldi magánszféra átlaga (432 ezer forint) mindössze 64 százaléka a külföldi tulajdonú vállalatoknál elérhető átlagbérnek (674 ezer forint). Szlovákiában ez a különbség 22 százalék (549 ezer és 702 ezer forint), Csehországban a legmagasabb a fizetésük, és legkisebb a különbség (592 ezer és 725 ezer forint).

A cégek első számú vezetőinek átlagjövedelmét összevetve azt látjuk, hogy a csehországi külföldi tulajdonú cégek vezérigazgatói érik el a legmagasabb átlagjövedelmet: 1 millió 712 ezer forintot, Magyarországon ez az összeg 1 millió 606 ezer, Szlovákiában 1 millió 164 ezer forint. A belföldi tulajdonú magánszférában Csehországban 1 millió 44 ezer forintot keres egy csúcsvezető, Magyarországon 1 milliót, és Szlovákiában 866 ezer forintnak megfelelő összeget.

Állami cégek: a szlovákok prémiuma fele a magyarokénak

Az összes szférát és pozíciót vizsgálva az éves jutalmakban még jelentősebb a különbség: Magyarországon ezek átlagos összege 722 ezer forint, Szlovákiában ennek duplája, 1 millió 377 ezer forint, Csehországban pedig majdnem háromszorosa, 1 millió 910 ezer forint érhető el átlagosan.

Jellemző azonban, hogy az állami tulajdonú cégek közül Magyarországon bánnak legbőkezűbben az éves jutalmakkal, 1 millió 79 ezer forint az átlag. (A belföldi magántulajdonú cégeknél ennek alig felét, 588 ezret, a külföldi magántulajdonú cégeknél pedig 855 ezer forint éves jutalomra számíthatnak a vezetők). Szlovákiában az állami szférában kapható éves jutalmak átlagos összege (553 ezer forint) fele a belföldi cégeknél kaphatónak (1 millió 182 ezer forint), és harmada a multiktól járó prémiumnak (1 millió 566 ezer forint). Csehországban a költségvetésnél dolgozó vezetők 804 ezer forintot, belföldi cégeknél 1 millió 650 ezer forintot, a külföldi magántulajdonú vállalatoknál viszont 2 millió 218 ezer forintot kereshetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik