Pénzügy

Négyszáz fős leépítés a Magyar Telekomnál

admin
admin

2009. 09. 16. 15:39

A Magyar Telekom megállapodott az érdekképviseletekkel a jövő évi anyavállalati bérfejlesztésről, egy 400 fős létszámleépítésről és a béren felüli juttatások csökkentéséről. Egyezség született arról is, hogy a kollektív szerződés alapján fizetett többlet-végkielégítést 2011-2014 között több lépésben az egyharmadára mérséklik.

A társaság közleménye szerint a megállapodás értelmében 2010-ben 1,5 százalékos bérfejlesztésnek megfelelő mértékű éves célprémiumkeretet adnak a dolgozóknak.
A létszámleépítésben 400 munkavállaló érintett, ez a szám viszont nem tartalmazza egyebek mellett a vezetői és a nyugdíjazással megvalósítható munkaviszony- megszüntetéseket. A Magyar Telekom-csoport 2009. június végén 10 ezer 809 embert alkalmazott, 2,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A létszám döntő többségét az anyavállalat alkalmazza. Az elbocsátási költségek teljes összege megközelítőleg 7 milliárd forintot tesz ki, aminek döntő hányadát 2009. negyedik negyedévben könyvelik le, kisebb hányada pedig a 2010. évet terheli.

A leépítés pontos létszámát és az elbocsátási költségek pontos összegét az év végén, a részletek ismeretében hozza nyilvánosságra a társaság. A közlemény szerint a döntés eredményeként 2010-re mintegy 6,5 milliárd forint megtakarítást ér el a cég a 2008. évi, végkielégítéssel kapcsolatos ráfordítások nélküli teljes munkaerő menedzsment (tmm) költségekhez képest, ami több mint 5 százalékos költségcsökkentés két év alatt. 2008-ban az anyavállalatnál, valamint a magyar leányvállalatoknál a tmm költség 121 milliárd forintot tett ki a végkielégítések nélkül.

A közlemény szerint a tervezett megtakarítás tükrözi a 2009-től bevezetett tmm rendszer eredményeit: a hatékonyabb erőforrás menedzsmentnek és létszámleépítéseknek köszönhetően az éves, 2009-ben 5,6 százalékos, 2010-ben 1,5 százalékos bérfejlesztések ellenére csökken az emberi erőforrásokhoz kapcsolódó költségek szintje.

A Magyar Telekom 2009 elején vezette be a tmm rendszert annak érdekében, hogy az emberi erőforrás menedzsment fókuszában ne csupán a létszám illetve a személyi jellegű kiadások álljanak, hanem az emberi erőforrásokhoz kapcsolódó összes költség. A rendszer lehetővé teszi a vállalat számára, hogy rugalmasabban és hatékonyabban menedzselje az emberi erőforrásokhoz köthető összes költséget, ideértve a megbízási jogviszony alapján foglalkoztatott, kölcsönzött munkavállalókat, valamint a kiszervezett, illetve vállalkozói szerződés alapján történő foglalkoztatást is. Ezáltal az egyes foglalkoztatási formák közötti átcsoportosításra is lehetőség nyílik a költséghatékonyság növelése érdekében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.