Pénzügy

Életveszélyben a munkaügyi felügyelők

admin
admin

2009. 09. 15. 15:15

Robbanószert talált, majd szállíttatott el a rendőrség az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség egyik fővárosi irodájából a közelmúltban. Ugyan nem bizonyított, hogy a bombát a felügyelőknek szánták, az viszont tény, hogy az utóbbi időben megsokasodtak az őket érő különböző atrocitások.

A fenyegetések, bosszúállások műfaja igen változatos. Van, amikor a „kinyíratom magát!” halálos fenyegetést kapják, van, hogy becsületsértő, becsmérlő, megalázó szavakkal illetik őket, máskor gyalázkodó, átkozódó levél követi a vizsgálataikat. Az ellenőrzések néha tettlegességig fajuló akadályozása mellett gyakran a felügyelők egy-egy munkaeszköze, például fényképezőgépe, telefonja vagy gépkocsija látja kárát annak, hogy egy munkahelyen jártak.

Arra is volt példa, hogy egy polgármester az általa vezetett település nyilvánossága előtt sértegette, ócsárolta a hatóság jelen lévő köztisztviselőit. A leghevesebb munkáltatói indulat mögött persze szinte mindig jelen van a szabálytalan – leginkább fekete – foglalkoztatás, és az ezért kirótt büntetés – hívja fel a figyelmet Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) sajtószóvivője.

A feketefoglalkoztatás csak lassan visszaszoruló gyakorlatából adódik a munkaügyi ellenőrzések egyik legfontosabb küldetése is: az így alkalmazott munkavállalók jogviszonyának helyreállítása, törvényessé tétele. A jogsértések feltárása mellett a felügyelők az utóellenőrzések során meg kell győződniük arról, hogy a munkáltató a határozat szerint eleget tett-e a kötelezettségének. A nehezebb foglalkoztatási körülmények ellenére is egyre több az olyan vállalkozás, amely a következetes ellenőrzések hatására jogkövető foglalkoztatási gyakorlatot alakított ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.