Pénzügy

Két-hárommilliót keresnek az állami cégvezetők

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez tartozó állami többségi tulajdonú cégek közül az Eximbank vezérigazgatójának alapbére (3,621 millió forint) haladja meg az MNV-vezérigazgató alapbérét.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) tartozó állami többségi tulajdonú cégek közül egyetlen cég, a Magyar Export-Import Bank Zrt. vezérigazgatójának alapbére (3,621 millió forint) haladja meg a bankot felügyelő MNV vezérigazgatójának havi (3,5 millió forintos) alapbérét.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kedden a honlapján tette közzé a hozzá tartozó cégekre, és a saját vezetőire vonatkozó főbb adatokat. Ettől függetlenül a cégeknek a saját honlapjukon közzé kell tenniük a részletes adatokat is. Az MNV listáján szereplő cégek mindegyikének vezérigazgatója, illetve első számú vezetője az alapbére 80 százalékának megfelelő prémiumot kaphat.

3 millió alatt

Kétmillió forinton felül van a Magyar Posta (2,84 millió forint), a Magyar Villamos Művek (2,765 millió forint), a Szerencsejáték Zrt. (2,185 millió forint), a KOPINT-DATORG Infokommunikációs Zrt. (2,055 millió forint) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (2,309 millió forint) vezérigazgatójának havi alapbére, valamint a Magyar Export-Import Bank Zrt. munkaviszonyban álló elnökének alapbére, ami havi 2,044 millió forint.

Meghaladja az egymillió forintot a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. (1,514 millió forint), a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (1,964 millió forint), a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. (1,411 millió forint) vezérigazgatójának az alapbére, valamint a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. munkaviszonyban lévő igazgatósági elnökének havi 1,507 millió forintos alapbére.

1 millió alatt

Az erdészeti gazdaságok vezérigazgatói 725 ezer és 1,063 millió forint közötti havi alapbérrel rendelkeznek. A Tiszavíz Kft. ügyvezető igazgatójának havi alapbére 986 ezer forint, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatójáé 300 ezer forint, a Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő és értékesítő Kft. ügyvezető igazgatójáé pedig 509 ezer forint. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) elnöke havi 350 ezer forint, az Ellenőrző Bizottság elnöke 170 ezer forint tiszteletdíjat kap.

Az ezen a listán szereplő cégek választott testületeinek elnökei közül a Magyar Posta, a Szerencsejáték ZRt, az MVM Zrt. igazgatósági elnökei jellemzően 300-350 ezer forint tiszteletdíjat kapnak, míg a felügyelő bizottsági elnökök 170-180 ezer forintot.

A Magyar Exporthitel Biztosító igazgatóságának elnöke havi 270 ezer forint, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. igazgatósági elnöke pedig havi 170 ezer forint tiszteletdíjat kap. A felügyelő bizottsági elnökök tiszteletdíja 55 ezer és 170 ezer forint között van.

A volánosok majdnem egyformák

Az egyes volán társaságok között nagyjából kiegyenlítettek a bérek, a vezérigazgatók 770 ezer és 946 ezer forint között keresnek, míg az egyéb igazgatók és osztályvezetők bére 300 és 650 ezer forint között mozog.

Kedd délig a volán társaságoknak kevesebb mint a fele jelentette meg honlapján vezető tisztségviselőik juttatásait és végkielégítését, azonban ezen adatok alapján úgy tűnik, nagyon hasonló a bérezés az egyes társaságoknál.

A vezérigazgatók közül – a délig publikált adatok alapján – a legtöbbet a Csongrád megyei Tisza Volán vezetője keresi 946 ezer forintos alapbérrel, amihez 80 százalékos prémium, 8 hónap felmondási idő és 6 havi fizetésnek megfelelő végkielégítés jár. A legkevesebbet a Hatvani Volán vezető tisztségviselője viheti haza: havonta 742 ezer forintot 80 százalékos prémium, 8 hónap felmondási idő, és 6 havi alapbérnek megfelelő végkielégítés mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik