Pénzügy

A válság megvágta az ebédidőt

Tízből majd nyolc munkavállaló érzi úgy, hogy még soha nem volt ilyen rövid az ebédideje, és háromnegyedük kényszerül arra, hogy ezt napközben inkább kávészünetekkel helyettesítse.

Nagy-Britanniában a dolgozók fele nem használja fel a teljes ebédidejét, míg csupán 29 százalékuk hagyja el az irodát az ebéd kedvéért minden nap. A Lyons Coffee által készített kutatásból kiderül, hogy az alkalmazottak 58 százaléka hetente kettőnél kevesebbszer ebédel az irodán kívül, ám ezt több 15 perces szünettel kompenzálja naponta.

Szinte az összes munkavállaló (95 százalékuk) érzi jobban magát a szünet után. 44 százalékuknak a kollégákkal való pletykálkodás számít pihentetőnek, míg kicsivel több mint egytizedük a cigarettaszünetben hisz. Továbbá arra is kiváló a pihenőidő, hogy elvégezzék a személyes teendőiket: befizetik a csekkeket, összeszedik az aznapi teendőket vagy a barátaiknak, szeretteiknek e-maileznek – ismertette a HR Magazine cikkét a Media Age – HR Press.

Donna Dawson pszichológus szerint „a jelenlegi válság még inkább kiélezte az irodán belüli versenyt is. Kevés a fizetés, sok a kiadás és az emberek félnek az elbocsátástól. Körültekintőnek és lojálisnak szeretnének tűnni azáltal, hogy lerövidítik szüneteiket”. Az idősebbek – akiknek az állása a legnagyobb veszélyben van – előszeretettel alkalmazzák ezeket a munkahelyi praktikákat.

A kutatás arra is rámutatott, hogy minden órában szükség volna negyedóra szünetre, mert enélkül a koncentráció és a termelékenység is csökken. „A testnek és a szellemnek is szüksége van a felfrissülésre, így azzal, hogy kihagyjuk a szüneteket egy esetlegesen jobb pozíció megszerzése érdekében, nem csak a saját testi és szellemi épségünket kockáztatjuk, de hosszú távon a vállalkozás számára is rossz teljesítményt produkálunk” – hívta fel a figyelmet a pszichológus.

A szigetországban a többi városhoz képest Belfastban veszik ki legtöbben ebédidejüket, a dolgozók közel kéthatramda, és a Newcastle-ben dolgozók a legkevésbé hajlamosak erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik