Pénzügy

Kárt okozna a béremelés?

admin
admin

2009. 08. 29. 12:37

A munkaadók szerint válság idején a minimálbér emelése erősen ronthatja a foglalkoztatási helyzetet, az uniós tagállamok többsége viszont ennek dacára emelte a törvényes bérküszöböt - írja a Világgazdaság.

A közgazdászok többsége szerint a minimálbér emelése gyorsíthatja a recesszió hatására elindult negatív munkaerő-piaci folyamatokat. Az elmúlt egy évben csak az euróövezetben 3,2 millióan veszítették el az állásukat, és a gazdasági termelés stabilizálódására utaló jelek ellenére valószínűnek látszik, hogy a vállalatok legkorábban jövőre kezdenek el létszámot bővíteni.

Néhol kétszer is emelték

Januártól – Magyarországgal együtt – tizenegy tagállamban emelkedett a minimálbér, ezek közül Hollandia és Luxemburg az év folyamán már másodszor. Görögországban január helyett májusra, Franciaországban júliusra, Szlovéniában augusztusra időzítették az emelést, Nagy-Britanniában pedig októbertől lép életbe az új minimálbérküszöb.

A gazdaság gyengülésének a hatására az emelések mértéke a legtöbb országban nem volt túl jelentős, másutt elmaradt az idei növelés, Írországban pedig még a minimálbér csökkentése is szóba került.

Jelenleg hét uniós tagállamban – Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Dániában, Svédországban, Finnországban és Cipruson – nincs minden ágazatra érvényes minimálbérszint, és a kormányzati tervekben egyelőre nem is szerepel annak bevezetése.

A német szakszervezetek támadásba lendültek annak érdekében, hogy bebizonyítsák: a törvényes bérküszöb előírása segítené a gazdaság kilábalását. A munkavállalókhoz közeli Hans Böckler Alapítvány most megjelent elemzése szerint a kötelező minimálbér stabilizálja a bérjövedelmeket és ezzel a fogyasztást, valamint csökkenti az utóbbi időben egyre gyakrabban emlegetett defláció lehetőségét.

Munkanélküliséget generálna a béremelés

A német szakszervezeti szövetség (DGB) vezére, Michael Sommer minden ágazatra vonatkozóan 7,50 eurós órabérminimumot követel. Ez nyugat-európai viszonylatban nem számít magasnak, de a munkaadókhoz közeli kölni IW kutatóintézet szerint így is súlyos kárt okozna a gazdaságnak.

Jelenleg a Németországban foglalkoztatottak 11,5 százaléka kevesebbet keres a javasolt küszöbnél, és ha őket csak drágábban lehetne alkalmazni, akkor nagy részüket valószínűleg elküldenék a cégek. Ez azt jelenti, hogy a minimálbér pontosan azokat a rosszul képzett és fizetett rétegeket sújtaná, akiknek érdekében bevezetnék azt – fogalmaz Hagen Lesch, az IW szakértője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.