Pénzügy

Szili: hétezer munkahely létesül Pécsett

admin
admin

2009. 08. 28. 20:36

A pécsi székhelyű Elcoteq a tervek szerint Pécsett hamarosan újra hétezer embert foglalkoztat majd - mondta Szili Katalin, azt követően, hogy tárgyalt a finn cég vezetőivel Budapesten.

A megbeszélésen részt vett Bókay Endre szocialista országgyűlési képviselő is, aki elmondta: Antti Piippo, a cég alapítója és Jouni Hartikainen elnök-vezérigazgató arról tájékoztatta őket, hogy az Elcoteq stratégiai döntést hozott, amikor elhatározta, hogy Európán belül Pécs lesz a termelési központja.

A megbeszélésen a finn tárgyalópartnerek a létszámnövelési terveket részben a járulékterhek csökkentése miatt látják megvalósíthatónak, de kedvezőnek nevezték az autópálya-építéseket is.

Bókay Endre tájékoztatása szerint a társaság elnök-vezérigazgatója jelezte, hogy az eredeti létszám visszaállításában, a termelési kapacitás növelésében az is szerepet játszik, hogy az Elcoteq új ügyfelei olyan, elsősorban telekommunikációval foglalkozó nemzetközi high-tech vállalatok, mint például a Philips, a Huawei, és a RIM.

Az Elcoteq augusztus elején jelentette be, hogy szeptember végétől hétszázzal csökkentik a dolgozók számát a pécsi Elcoteqben; a leépítésre a megrendelés-állomány csökkenése miatt van szükség. Az elektronikai termékeket gyártó multinacionális vállalat mintegy négyezer munkavállalót foglalkoztat Pécsett, egynegyedük kölcsönzött munkaerő.

Az MTI korábban hírt adott arról, hogy január óta, a piaci helyzet gyors romlásához igazodva, az Elcoteq már csökkentette kapacitásait. Az év elején Baranya megye legnagyobb cége mintegy 450 saját dolgozót és 900 bérelt munkást küldött el. Áprilisban közölték azt is, hogy három helyett csak két üzemben folytatja a termelést az Elcoteq Pécsett.

A finn Elcoteq Network Corporation elektronikai gyártásszolgáltató az idén júniusban azt jelentette be, hogy észtországi, tallinni tevékenységének nagy részét eladja termékei egyik fő vásárlójának, a svéd Ericsson távközlésiberendezés-gyártónak, a nagy volumenű európai gyártást pedig Magyarországon, Pécsett összpontosítja ezentúl.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.