Pénzügy

Mennyit keres egy HR-menedzser?

A HR-menedzserek bruttó átlagfizetése Magyarországon 376 ezer forint – áll egy friss fizetési felmérésben. A szakma kedvez a hölgyeknek: a kutatásban résztvevők 80 százaléka nő, ez a pozíció azon ritka esetek közé tartozik, ahol a szebbik nem képviselői többet keresnek férfi kollégáiknál.

A nemek közti bérkülönbség nem számottevő, de még ma is ritka eset, hogy egy nő ugyanazért a munkáért magasabb fizetést kapjon: mégis a HR-menedzserek között a hölgyek átlagosan bruttó 375 200 forintot, míg a férfiak 369 500 forintot kapnak. Jutalomban mindkét nem képviselői egyformán részesülnek: 60 százalékuk kap átlagosan 280 ezer forintot év végén, míg 13. havi fizetés alig több mint a negyedüknek jár – áll a Merces.hu felmérésében.

A leggyakoribb a mobiltelefon, minden második HR-menedzser kapja juttatásként a munkaadójától. Egyharmaduk részesül ingyenes szakmai képzésekben, valamint foglalkozás-egészségügyi ellátásban. Népszerű a munkába járás költségeinek megtérítése is. Ez a szakma is főváros-orientált, a szakemberek 70 százaléka Budapesten dolgozik. Az ottani átlagfizetés 424 500 forint, míg vidéken 355 ezer forint.

A tapasztalatot megfizetik

A szakma képviselőinek fele dolgozik külföldi cégnél, az ő átlagfizetésük 451 ezer forint. Érdekesség, hogy míg egy belföldi magántulajdonú cégnél 315 ezret kapnak, az állami cégeknél ennél valamivel többre, havi 320 ezer forintra számíthatnak. A munkaadó nagysága is számottevő lehet: egy több mint ezer alkalmazottal rendelkező multinál a HR-menedzserek átlagfizetése 445 ezer forint, 51-250 alkalmazottnál 362 ezer forint, kevesebb mint 20 alkalmazott esetében pedig 330 ezer forint.

Sokat számít a szakmai tapasztalat is. A legtöbbet a munkában töltött 6-10 év után fizetik, 491 600 forintot, ez jóval meghaladja a 3-5 éves tapasztalattal rendelkezők 400 ezer forintos bérét. Úgy tűnik, ebben a pozícióban az első évek után emelnek drasztikusan: az első-második évben 390 ezer forintot, a kezdők viszont csupán 269 forintot kapnak.

Az autóipar fizet a legjobban

A legmagasabb jövedelemre az autóiparban számíthatnak a HR-esek, 487 ezer forintot kapnak. Jól fizetnek az IT (464 ezer forint), a gépipar (452 ezer forint) és a bankok (421 ezer forint) világában is. A személyzeti-tanácsadó cégeknél a bruttó átlagfizetés 427 ezer forint.

A felmérésből kiderült, hogy a pozícióban dolgozók számára a 2008-as év negatív volt: míg az elmúlt év elején még havi 400 ezer forint volt az átlagfizetés, ez év végére 342 ezer forintra esett. Idén azonban ismét enyhén növekedni kezdtek a bérek, 2009 második negyedévében már 356 ezer forintra emelkedett.

Összehasonlíthatók a fizetések

A Merces.hu online fizetési felmérésében összehasonlíthatjuk az azonos régióban, azonos beosztásban, a szakmában eltöltött évek számában egymáshoz közel eső kollégák bérezését. Megtudhatjuk, milyen fizetésbeli eltérések adódnak például az egyes iskolai végzettségek megszerzése után. A fizetésösszehasonlító portál adatbázisa naponta frissül, ám a szó klasszikus értelmében nem mondhatjuk reprezentatívnak, hiszen a felmérésben bárki anonim módon, önkéntesen vehet részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik