Pénzügy

Vége a négynapos hétvégéknek?

Kizárólag a szentestét kell ledolgoznunk 2010-ben, ám egész évben nem lesz egyetlenegy négynapos víkendünk sem. Néhány éven belül pedig teljesen megszűnhetnek a csütörtöktől vasárnapig vagy szombattól keddig tartó hétvégék. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium a tervezetében arra hivatkozik, hogy az euró bevezetését akadályoznák ezek a munkanap-átrendezések.

Hosszú hétvégékben nem lesz hiány 2010-ben: újév, március 15., augusztus 20. és mindenszentek péntekre vagy hétfőre esik. És természetesen munkaszüneti nap lesz húsvét és pünkösdhétfő is.

Az idén még egy háromnapos (október 23.) és két négynapos víkend áll előttünk. Augusztus 20. csütörtökre esik, majd 21-ét pihenőnappá nyilvánították – ezt 29-én, a következő szombaton kell ledolgoznunk. Változik a karácsony környéki munkarend is: december 24. pihenőnap, amely 2009-ben csütörtökre esik, december 19. (szombat) emiatt munkanap lesz.

Munkaszüneti napok 2010-ben

– január 1. (péntek)
– március 15. (hétfő)
– április 5. (húsvéthétfő)
– május 1. (szombat)
– május 24. (pünkösdhétfő)
– augusztus 20. (péntek)
– október 23. (szombat)
– november 1. (hétfő)
– december 24. (péntek, ezt december 11-én dolgozzuk le)
– december 25-26. (szombat-vasárnap)

És ha hétvégére esik?

Ha egy munkaszüneti nap hétvégére esik, az gyakorlatilag elvész a dolgozók számára. Hazánkkal ellentétben azonban vannak olyan országok, ahol ezeket a szünnapokat megkapják hét közben a dolgozók. Például az Egyesült Államokban, ha egy munkaszüneti nap vasárnapra esik, akkor hétfőn, ha szombatra, akkor pénteken nem kell dolgozniuk a közszolgáknak, ám a magáncégekre ez nem kötelező.

2005-ben az MDF egy hasonló javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a munka törvénykönyvének módosítására: azt szerették volna elérni, hogy ha egy munkaszüneti nap szombatra vagy vasárnapra esik, akkor azt a dolgozók előtte vagy az utána kapják meg. A törvénymódosítást végül nem szavazták meg.

A hazai munkaszüneti napokról az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) dönt, ám a 2010-esekről még nem született meg a határozat, csak a minisztérium tervezete készült el. Ebben olvashatjuk, hogy a jövőben előreláthatólag megszűnnek a négynapos hétvégék, illetve az előre vagy utólag bedolgozott pihenőnapok.

Problémát okozhat a munkanappá minősített szombat

A Nemzeti Euro-Koordinációs Bizottság (NEB) 2008 nyarán fogadta el a Nemzeti Átállási Tervet. Ez alapján „a társadalmi partnerekkel egyeztetve át kell tekinteti – a hazai gyakorlat európai fizetési és elszámolási rendszerekkel történő harmonizációja érdekében – a nemzeti- és egyéb ünnepek kapcsán a munkaszüneti napok körüli munkarend meghatározásának eddigi gyakorlatát”.

Az indokolás szerint hazánk euróövezethez való csatlakozásáig rendezni kell a nemzeti és egyéb ünnepek kapcsán alkalmazott központi munkanap-áthelyezések gyakorlatát. „A fizetési és elszámolási forgalom szempontjából elsősorban a munkanappá minősített szombatok jelentenek problémát, például a TARGET2-ben” – olvashatjuk a minisztérium tervezetében.

2009 tavaszán a Magyar Nemzeti Bank és a szaktárca között már elkezdődött az egyeztetés. A vizsgálat még folyamatban van, de annyi már bizonyos, hogy az euró bevezetésének időpontjától függően módosulhat a munkanapmozgatás jelenlegi gyakorlata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik