Pénzügy

Mennyit könyvelhet el egy könyvelő?

A könyvelői szakma a „tipikus női” foglalkozások közé tartozik, ezt támasztja alá egy friss kutatás is. A 92 százalékuk nő, a férfiak bére mégis ötödével magasabb. A fizetések a cég profilja miatt is különbözhetnek: egyes könyvelők 375 ezer forintot, mások azonban csak 155 ezret kapnak.

Összességében 197 ezer forint a könyvelők fizetése, amely kevesebb, mint az országos átlag. Ha csupán a két nemet hasonlítjuk össze: a férfiak átlagosan 241 ezer forintot, míg hölgy kollégáik 192 ezret keresnek egy hónapban. Az ebben a pozícióban dolgozók közel fele kap az év végén jutalmat, átlagosan 175 ezer forintot, 13. havi fizetésben pedig a negyedük részesül – olvashatjuk a Merces.hu bérinformációs portál legújabb elemzésében.

A fővárosi multi fizet a legjobban

E szakmában is Budapesten a legmagasabbak a bérek: míg ott 240 ezer forintos egy könyvelő havi jövedelme, addig Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 131 200 és 129 800 forintot keresnek. A fővárost legjobban Pest megye közelíti meg a 192 ezer forintos jövedelemmel, de a nyugati régióban is magas a bér: átlagosan 178 ezer forint.

A könyvelők kétharmada belföldi magántulajdonú cégnél dolgozik, ők 174 200 forintot „érnek“. A külföldi cégeknél foglalkoztatottak – a válaszadók negyede – jóval több fizetésre számíthatnak, átlag 272 ezer forintra. Egy állami alkalmazásban lévő kolléga azonban csak 171 ezer forintot vihet haza.

Minél nagyobb cégnél dolgozik egy könyvelő, annál magasabb fizetésre számíthat. Ha több mint ezer kollégája van, akkor 241 ezer forintra, 51-250 alkalmazott esetén 222 ezer forintra, ám egy tíznél kevesebb alkalmazottal rendelkező kisvállalkozásnál 156 ezer forintot ér a munkája.

A diploma kifizetődik

A szakmabeliek több mint harmada OKJ-s szakképzettséggel rendelkezik, az ő bérük 186 ezer körül mozog. A legtöbbre egyetemi végzettséggel számíthatnak, 242 ezer forintra, a főiskolai diplomáért pedig 224 ezer „jár“. Egy érettségizett könyvelő átlagfizetése 170 ezer forint.

A könyvelőket is a gyógyszeripari és a telekommunikációs cégek fizetik meg a legjobban: az előbbinél 375 ezret, az utóbbinál 292 ezret kapnak. A leasing és az IT is megbecsüli anyagilag őket, ott 277, illetve 259 ezer forintos bért könyvelhetnek. Kiemelkedő a média területe is, a könyvelők átlagosan 298 ezret kapnak, míg ehhez képest egy könyvvizsgáló cégnél csupán 171 ezer forint az átlagbérük. A közigazgatási szerveknél az átlagfizetés 155 ezer forint.

Ha elővesszük a Merces negyedéves összehasonlításait, úgy tűnik, hogy a válság hatására jobban megbecsülik ezt a szakmát. Míg 2008 második felében fokozatosan csökkent az átlagfizetés, 2009-ben volt olyan időszak is, amikor 205 ezer forintra ugrott, amely az utóbbi három évben a legmagasabb volt.

Összehasonlíthatjuk a fizetéseket

A Merces.hu online fizetési felmérésében összehasonlíthatjuk az azonos régióban, azonos beosztásban, a szakmában eltöltött évek számában egymáshoz közel eső kollégák bérezését. Megtudhatjuk, milyen fizetésbeli eltérések adódnak például az egyes iskolai végzettségek megszerzése után. A fizetésösszehasonlító portál adatbázisa naponta frissül, ám a szó klasszikus értelmében nem mondhatjuk reprezentatívnak, hiszen a felmérésben bárki anonim módon, önkéntesen vehet részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik