Pénzügy

A bankárok fizetésén is érződik a válság

Nyugat-európai, de főleg amerikai kollégáikhoz képest egyáltalán nem keresnek sokat a magyar bankárok. A hazai viszonylatban a magasabb beosztású vezetők általában bruttó egy-kétmillió forintot kapnak havonta, bár a válság miatt sok topmenedzser alatt billeg a szék - írta a Népszabadság.

A havi illetmény a topmenedzsereknél egy kisebb bank esetében jellemzően három-négymillió, egy nagyobb pénzintézetnél hat-nyolcmillió. Ezek azonban “csak” az alapilletmények, ehhez jönnek még a prémiumok, melyek az éves fizetés ötven százaléka körül mozognak és az egyéb, béren kívüli juttatások, mint például a nyugdíj-biztosítási hozzájárulás, a céges autó vagy a mobiltelefon.

A válság itthon is jócskán csökkentette a pénzügyi szférában dolgozó vezetők számát és a – sok szakember szerint – túlzó juttatásokat. Posztok szűntek meg, régiókat vontak össze, külföldi vezetők érkeztek, hogy közvetlenül teljesítsék az anyacégtől kapott utasításokat.

A lap idézi a Merces.hu felmérését, amely szerint jelenleg egy pénztáros átlagosan 161 ezer, egy bankkártya-ügyintéző 180 ezer, míg egy jelzáloghitel-ügyintéző 252 ezer forintos bruttó bérrel számolhat. Egy részlegvezető bruttó bére jellemzően nem éri el a félmillió forintot, míg egy fiókigazgató is csak átlag 533 ezer forintot kap – külföldi kollégáik ennek többszörösét tehetik zsebre havonta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik