Pénzügy

11 százalékos lehet a munkanélküliség

Az év egészére hozzávetőleg 10,4 százalékos, év végére 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát vár az Ecostat kutatóintézet, azzal számolva, hogy az idén mintegy 150 ezerrel csökkenhet a foglalkoztatottak száma - derül ki az Ecostat Mikroszkóp című kiadványából.

Megjegyzik, hogy a legtöbb elbocsátás az export zuhanásából adódik, a szintén gyenge fogyasztás és beruházás kevesebb munkahelyvesztést okoz. A legnagyobb csökkenés az iparban következik be, annak ellenére, hogy feltételezésük szerint a második féléves ipari visszaesés meg sem közelíti az év első részében tapasztaltat.

A jelenlegi helyzetben a munkaerő tartalékolása az Ecostat szerint mérsékelt lehet, mivel a vállalatok elhúzódó válságra számítanak.

A vállalati lekérdezések szerint a cégek – ágazattól függetlenül – csak körülbelül 1 év múlva várják a konjunktúra visszatértét.
A vállalatok egynegyede tervezi valamilyen formában a csökkentett munkaidő bevezetését. Ez az eljárás a feldolgozóiparban a leginkább jellemző a kutatóintézet szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik