Pénzügy

Népszerűbb a részmunkaidő a válság miatt

Még mindig kevés az olyan cég, ahol részmunkaidőben dolgozhatunk. Szakértők szerint nő azoknak a brit cégeknek a száma, amelyek kényszerből választják ezt a munkaformát, hogy ne kelljen elbocsátani a dolgozóikat. A válságban a munkáltatók rugalmassága munkahelyeket tarthat meg, emellett a családosoknak is hasznos lehet az ilyen fajta atipikus munkavégzés – tette közzé a People Management.

A rugalmas és részmunkaidős foglalkoztatás egyre népszerűbbé vált a munkaadók körében, hiszen a válságban ez egy költségtakarékos megoldás, ám még mindig kevés helyen van lehetőség részmunkaidőre, annak ellenére, hogy ez sok dolgozó szülőt kihúzna a bajból. Stratégiaként azonban nem valami népszerű. Az igazság az, hogy az emberek sokszor a munkát a család elé helyezik a válság miatt – mondta Rachel Hadwen, a Working Families (Dolgozó Családok) segélyvonal jogi tanácsadója. Hozzátette, hogy a részmunkaidő a kreatív munkáltatók esélye lehet. „Az olyan cégek, mint például a BT is, rugalmas stratégiákkal válaszolnak a válságra.”

A „női munkahelyekre” jellemző

Az Accenture-nél, a Royal Mailnél és a Tescónál is lehetőség van részmunkaidős beosztásban dolgozni, de ezek a mostani helyzetben kivételesnek számítanak – mondta Stephen Overell a brit The Work Foundation társigazgatója. „Ez a stratégia inkább a közszférára, a nagyvállalatokra, a sok női dolgozót foglalkoztató cégekre, valamint a szakszervezetekre jellemző. A kisvállalkozások és a túlnyomórészt férfiakat foglalkoztató vállalatok kevésbé hajlamosak erre” – így Overell.

A CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development) tanácsadója, Diana Worman szerint „a jelenlegi gazdasági helyzet megváltoztatja a menetrendet, és segíthet a szervezeteknek felismerni, hogy a piac kihívásaira a rugalmasság a válasz”.

Átszervezték a munkaidőt

Tom Keeney, a BT Csoport HR-igazgatója elmondta, hogy a részmunkaidőt évi kiterjedésben vezették be, ezáltal lehetővé vált, hogy az alkalmazottak egy nap akár több órát is dolgozzanak, amit aztán iskolai szünidők alatt később kivehettek. „Sok olyan ember van, aki sajnos nem veheti igénybe ezt a foglalkoztatási formát. Például a call centeresek nagyon érdeklődnek iránta, ám ezen a csapaton egész évben nagy a nyomás, így esetükben a részmunkaidő nem lehetséges” – tette hozzá.

A Grant Thornton Könyvelőirodánál is lehetőség van részmunkaidőben dolgozni. A cég képviselője, Samantha Weston szerint a részmunkaidő előnye, hogy az előre eltervezett hiányzás esetén a cég képes arra, hogy ezt a megfelelő lépésekkel támogassa. „Az olyan ágazatokban, ahol szezonális ciklusokban van munka, mint például a pénzügyi szolgáltatásoknál, a hosszú nyári vakációk nem okoznak problémát, ám a többi iskolai szünidő bizony kihívás elé állíthatja a céget” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik