Pénzügy

Romlik a magyar foglalkoztatási helyzet

admin
admin

2009. 07. 14. 09:28

Magyarországon a legtöbb EU-tagállamnál nagyobb mértékben romlott a foglalkoztatási helyzet a gazdasági válság hatására – többek között ez derül ki az Európai Bizottság legfrissebb elemzéséből.

A 2008 májusa és 2009 májusa közötti egy évben 2,5 százalékponttal kúszott feljebb hazánkban a munkanélküliségi ráta, és elérte a 10,2 százalékot – írja a keddi Világgazdaság.

Az uniós átlagszint 1,8 ponttal nőtt egy év alatt, májusban 8,9 százalékot tett ki. Ez azt jelenti, nagyjából 21,5 milliónyian voltak munka nélkül a huszonhét tagállamban. Az állását elveszített több mint ötmillió ember között aránytalanul sok férfi, illetve fiatal volt – állapítják meg a brüsszeli szakemberek.

A gazdasági válság súlyosságát mutatja, hogy kivétel nélkül minden tagállamban romlott a foglalkoztatási helyzet tavaly ősz óta. A balti országok igazi „horrortörténetet” éltek, élnek át: a munkanélküliségi ráta mindhárom államban a háromszorosára, 15 százalék körülire vagy a fölé emelkedett egy esztendő alatt.

Spanyolországban ennél is magasabb – 18,7 százalék – a regisztrált állástalanok aránya, de ott ez kevesebb mint kétszeres emelkedésnek felel meg 2008 májusához képest. Az utóbbi hónapokban ismertté vált makrogazdasági adatok és hangulatindexek arra utalnak, hogy az európai gazdaság visszaesésének üteme lassul, és hamarosan elérheti a mélypontot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.