Pénzügy

Nem kell a munka Szolnokon?

Az eddig kiközvetített több mint félezer segélyezettből minden ötödik elutasította a közfoglalkoztatás keretében felajánlott munkát Szolnokon

Mint a “Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója, Juhász Gyuláné elmondta: a társaság több mint egy évtizedes múlttal szervezi Szolnokon a közfoglalkoztatást, ezért az “Út a munkához” program végrehajtásában is meghatározó szerepet tölt be a kft.

Kiemelte: tapasztalataik meglehetősen vegyesek a helyi álláskeresők közfoglalkoztatásra való kiközvetítésével kapcsolatban.

“A segélyezési rendszerben évek óta nyilvántartott ügyfelek egy részéből ellenállást, felháborodást vált ki ez a lehetőség, holott a számukra folyósítható rendelkezésre állási támogatás 28.500 forintos összegét így munkabér válthatja fel, melynek mértéke a minimálbér, azaz 71 500 forint, illetve a szakképzettséget igénylő munkakörök betöltésekor 87 500 forint ” – fogalmazott az ügyvezető.

Hozzátette: a rövidebb ideje állást keresők ezzel szemben többnyire örömmel fogadják ajánlataikat.

Rámutatott: az eddig kiközvetítettek száma meghaladja az ötszáz főt, akik közül – különböző okokra hivatkozva – minden ötödik ember utasította el a közfoglalkoztatás keretében felajánlott munkát. Ők viszont a szociális törvény előírásának megfelelően nem részesülhetnek tovább a korábbi ellátásban – tette hozzá.

Juhász Gyuláné arról is szólt, hogy az alacsony iskolai végzettségűeknek nemcsak a munkába állítása, hanem a munkában tartása is nehéz feladat. A kezdeti nehézségeket többnyire felváltja az igyekezet, szorgalom és az érintettekben lassan kialakul az igény a rájuk bízott feladatok eredményes teljesítésére – húzta alá Juhász Gyuláné. Kifejtette: a “Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. idén már közel háromszáz embernek biztosított megélhetést.

Hozzátette: a város huszonöt önkormányzati intézményétől 120 főre kaptak munkaerőigényt, a munkahelyeket folyamatosan töltik fel. Eddig 116 munkanélkülit állítottak munkába, közülük felsőfokú végzettséggel tizenketten, középfokú végzettséggel nyolcvanhatan, míg általános iskolai végzettséggel tizennyolcan dolgoznak. Széles a betöltött munkakörök skálája is, amely a művelődésszervezőtől a szociális gondozón, könyvtároson, informatikuson, gyermekfelügyelőn át egészen a biztonsági őrig, vagy éppen állatgondozóig terjed.

A Kft-nél ez idő alatt munkát végző 168 dolgozó pedig fontos városüzemeltetési feladatokat lát el parkőr, kertész, segédmunkás, parkgondozó és közterület-gondozó munkakörökben – mondta végezetül Juhász Gyuláné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik