Pénzügy

Nagyétvágyú pályakezdők

Budapesten nőtt, Miskolcon viszont csökkent a pályakezdők bérigénye. Ám még így is jóval magasabb az elvárt fizetés összege, mint amit a cégek ajánlanak. Főként a gazdasági és a pénzügyi végzettségűek árazzák túl magukat, az állásbörzék statisztikái szerint 250 ezer forintnál is többet szeretnének kapni, a bölcsészek viszont megelégednének feleannyival is.

Minél hosszabb ideje dolgozik egy fiatal, magasan kvalifikált magyar munkavállaló, annál több fizetést vár el. A fél éve dolgozó pályakezdők bérigénye átlagosan nettó 145 ezer forint, kétéves tapasztalattal viszont máris 166 ezret tartanak méltányosnak – áll a Hewitt 20 ezer fiatalt feltérképező globális felmérésében. Az eredmények azt mutatják, hogy Közép-Magyarországon a tapasztalat jobban kifizetődik. Keleten egy öt éve dolgozó munkavállaló a másfélszeresét szeretné keresni, mint egy pályakezdő, a nyugati országrészben ennél tíz százalékkal kérnének magasabb bért. A fővárosban viszont csaknem a kétszeresét.

A pályakezdők bérigénye jelentős eltérést mutat attól függően, hogy milyen területen és melyik intézményben végeztek. „Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is azt tapasztaltuk, hogy a gazdasági, pénzügyi területen végzett frissdiplomások magasabb elvárásokkal lépnek ki a munkaerőpiacra, mint a pályakezdő mérnökök, jogászok, természet- vagy bölcsészettudományi végzettségűek. Különösen magas a Budapesti Corvinus Egyetemen végzett közgazdászok bérigénye” – tette hozzá Hajdú Csongor, a Frissdiplomás Kft. vezetője, a HVG Állásbörze – Országos Képzési és Karriernapok szervezője.

A tapasztalt szakembereknél bérigénycsökkenést figyeltek meg, ez azonban a pályakezdőknél még nem jelent meg. A mérnökök és informatikusok sokkal reálisabban értékelik a lehetőségeiket, mint a gazdasági végzettségűek, sőt néhány műszaki főiskola frissdiplomásai alul is értékelik magukat. A munkába állás után 1-2 évvel az IT-területen dolgozó szakemberek fizetési igénye viszont jelentősen (30-50 százalékkal) magasabb, mint a pályakezdőké.

Nagyot koppanhatnak a közgazdászok

150-200 ezer forint közötti bért szeretne a fiatalok kétharmada, a 15 százalékuk viszont ennél magasabbra számít. Csak a négy százalékuk nem elégedne meg 350 ezer alatti jövedelemmel, ám közel ugyanennyien vannak azok, akiknek elég lenne havi 150 ezernél kevesebb kereset is. A felsőoktatási intézményekben tanuló leendő közgazdász és pénzügyes hallgatók elvárásai a már végzett társaik bérigényénél is magasabbak, így a munkaerőpiacra történő kilépést követően valószínűleg csalódással fogadják a munkaadók ajánlatait – mondta Hajdú Csongor. A többdiplomás, gazdasági végzettségű válaszadók igénye az elmúlt évekhez képest drasztikusan nőtt: 35 százalékuk 300 ezer forint fölötti bérrel lenne csak elégedett.

2009 tavaszán az országos börzén nem vizsgálták végzettség szerint, hogy mekkora keresetre vágyik egy álláskereső, ezért nincs friss adatunk. 2008 őszén viszont a többdiplomás, gazdasági vagy informatikai munkakörben dolgozó munkavállalók bérigénye volt a legnagyobb, ők nettó 300 ezer forint fölé tették a lécet. A legkevesebbet pedig – 120 ezer forint alatti összeget – a középfokú végzettségű látogatók és a doktori vagy másoddiplomás képzésben részt vevő bölcsészek kértek a munkájukért.

A Miskolci Egyetem Állásbörzéjének a kérdőívei szerint a diákok kétharmada megelégedne 250 ezer forintnál kevesebb fizetéssel. Tavaly a válaszadók 20 százaléka szeretett volna ennél magasabb bért kapni, az idén viszont öt százalékkal nőtt a számuk.

A BME tavaszi börzéjén részt vevő, mérnöki vagy informatikai munkakörben dolgozó fiatalok a szívük szerint csak 300 ezer forintért vállalnának el egy állást, tavaly ősszel még százezer forinttal többet vártak el. A cégek azonban 280 ezernél nem fizetnének többet.

A kínált bér kevesebb

A Budapesti Corvinus Egyetem KarrierExpóján átlagosan bruttó 238 ezer forint kezdő fizetésre számíthat ma egy friss diplomás – derül ki a kiállítók adataiból. A Műegyetemen is hasonló a helyzet, ott sem éri el átlagosan a 250 ezret.

Az állásbörzék tapasztalati alapján magasabbak a várakozások, mint a realitás, de a korábbi évekhez viszonyítva sokkal „lejjebb adtak” az igényeikből a hallgatók és a frissdiplomások – mondta az FN-nek dr. Herpai Gábor, a Miskolci Egyetem Diák Irodájának vezetője. A tavaszi Műegyetemi Állásbörze látogatóinak többsége sem szívesen dolgozna kevesebbért, ám – a válság hatásaként – a többségük a biztos állás reményében hajlandó lenne kompromisszumokra.

Miskolcon a cégek harmada jelezte, hogy mekkora bért kíván nyújtani az új kollégáknak: a legtöbben 200 ezer és 300 ezer forint közötti, néhányan kétszáz alatti, míg egy vállalat majdnem félmilliós fizetést is kínált, illetve néhányan a „versenyképes” jelzőt használták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik