Pénzügy

Lefújták a pilótasztrájkot

A Hunalpa, a pilóták szakszervezete megegyezett a Malév menedzsmentjével, így felfüggesztették a nem sokkal korábban szerdára meghirdetett munkabeszüntetést.

Óvári Tamás, a Hunalpa elnöke elmondta, hogy a munkáltatóval jelenleg szövegezik a megállapodást, amelyet a szakszervezet még jogi szakértőivel is átnéz, és ezt követően szignálja. A sztrájk felhívást akkor törlik véglegesen, ha az érdekképviselet is aláírta már a megállapodást.

Korábban a szakszervezet közölte, azért lépnek sztrájkba, mert a pilóták igazságos, kiszámítható elbocsátási rendszert szeretnének. Ne fordulhasson elő, ami az őszi létszámleépítéskor: tíz pilótát akart elküldeni a MALÉV, de százan kapták meg az előzetes értesítést, így ők hónapokon át teljes létbizonytalanságban voltak kénytelenek repülni.

A pilótaszakszervezet tiltakozik a megkezdett kiszervezés ellen is, mert az szakmai és szociális szempontból is elfogadhatatlan. Hangsúlyozzák, hogy nem 30 százalékos béremelést akarnak, hanem hogy ne csökkenjen harmadával azoknak a jövedelme, akik az új, légcsavaros gépeket vezetik: a légitársaság egyenlítse ki az indokolatlan különbséget.

A HUNALPA szerint a MALÉV szándékosan félretájékoztatja a közvéleményt és a sajtót a pilóták figyelmeztető sztrájkjának céljairól, miközben öt hétig nem adott érdemi választ a kéréseikre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik