Pénzügy

A cigányok összerúgták a port a munkaügyi központtal

A tolnai után a Baranya és a Somogy Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat is felmondja a Dél-dunántúli Munkaügyi Központtal a roma foglalkoztatás javításáért kötött együttműködését. A roma vezetők szerint alig ajánlottak munkát, és a képzések sem voltak piacképesek - például kosárfonás kitanulását támogatták.

„Az együttműködés látszatmegoldás volt csupán, a romák szempontjából nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket” – mondta Hegedűs István, a baranyai testület elnöke pénteken Pécsett, aki szerint képviselőik nem vehettek részt a foglalkoztatás javításán dolgozó testületek munkájában, kéréseiket, javaslataikat sem vették figyelembe különböző képzések indításakor. A megállapodást a tolnai cigány önkormányzat idén áprilisban mondta fel.

A kisebbségi önkormányzati elnök beszámolt arról, hogy a három megyei cigány önkormányzat és a munkaügyi központ által 2007 októberében aláírt dokumentum szerint bevonják őket a foglalkoztatási programok kidolgozásába, és azon fáradoznak majd, hogy közösen javítsák a cigányság munkaerő-piaci és szociális helyzetét, egészségi állapotát, lehetőség szerint tegyenek az esélyegyenlőség megteremtéséért.

A kosárfonás nem piacképes

Hegedűs István példaként hozta fel, hogy ezzel szemben nem hívták meg őket a munkaügyi tanácsok üléseire, s hiába szorgalmazták a képzések átgondolását, nem jártak sikerrel. Ez utóbbi szerinte azért lenne fontos, mert sok roma a támogatások révén olyan képesítéseket szerzett és szerez, amelyekre a piac nem tart igényt, így elhelyezkedésükre kevés az esély.

„Kosárfonás helyett a romáknak minősített hegesztőnek, hivatásos gépkocsivezetőnek, bolti eladónak, asztalosnak, ápolónak kellene tanulniuk, de szükség lenne körükben az angol nyelv oktatására is” – jegyezte meg.

Hegedűs István hangsúlyozta: a jövőben komoly együttműködésre akkor lesz lehetőség a munkaügyi központ és a cigány önkormányzatok között, ha azt a gyakorlatban is alkalmazzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik