Pénzügy

Leépítenék a HR-osztályt

Bár eltérően ítélik meg kilátásaikat ez egyes országokban működő cégek, mindenhol az emberi erőforrásokra költhető büdzsé csökkentésére készülnek, és sokan leépítést is terveznek.

13 ország összesen 700 cégének megkérdezésével készült a PricewaterhouseCoopers (PwC) kutatása, melyből kiderült: a vállalatok 28 százaléka arra számít, hogy még az idén további leépítéseket terveznek. Egyes országokban a munkaadók ellenállnak a nyomásnak, és igyekeznek elkerülni az elbocsátásokat, illetve a költségcsökkentést, más államokban viszont ehhez nincs mozgástér – írja a Financial Mirror hírportál cikke nyomán a Média Age – HR Press hírlevele.

Oroszországban például a munkaadók 46 százaléka tervez leépítést. Svédországban és Írországban is borúlátóak – 52, illetve 40 százalék tartja elkerülhetetlennek a kényszerintézkedéseket. Ezzel szemben kedvezőek a svájci, török, belga, lengyel, cseh és német dolgozók kilátásai, ezekben az országokban az átlagnál több cég tervez ugyanis létszámbővítést.

Ahol a családi és a kisvállalkozások megőrizték jelentőségüket – mint például Olaszországban és Törökországban – ott a cégek az átlagosnál optimistábbak a munkavállalói létszámot illető várakozásaikban.

Az Egyesült Államokban az év elején végeztek el egy hasonló felmérést, még pesszimistább eredmények születtek. A 300 vizsgálatba vont vállalat 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy leépítésre számít. 40 százalék a cégen belüli képzések és a fejlesztések visszafogásával kalkulált, és csaknem felük, 47 százalékuk a HR-költések lefaragására készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik