Pénzügy

Leépítenék a HR-osztályt

admin
admin

2009. 06. 15. 15:26

Bár eltérően ítélik meg kilátásaikat ez egyes országokban működő cégek, mindenhol az emberi erőforrásokra költhető büdzsé csökkentésére készülnek, és sokan leépítést is terveznek.

13 ország összesen 700 cégének megkérdezésével készült a PricewaterhouseCoopers (PwC) kutatása, melyből kiderült: a vállalatok 28 százaléka arra számít, hogy még az idén további leépítéseket terveznek. Egyes országokban a munkaadók ellenállnak a nyomásnak, és igyekeznek elkerülni az elbocsátásokat, illetve a költségcsökkentést, más államokban viszont ehhez nincs mozgástér – írja a Financial Mirror hírportál cikke nyomán a Média Age – HR Press hírlevele.

Oroszországban például a munkaadók 46 százaléka tervez leépítést. Svédországban és Írországban is borúlátóak – 52, illetve 40 százalék tartja elkerülhetetlennek a kényszerintézkedéseket. Ezzel szemben kedvezőek a svájci, török, belga, lengyel, cseh és német dolgozók kilátásai, ezekben az országokban az átlagnál több cég tervez ugyanis létszámbővítést.

Ahol a családi és a kisvállalkozások megőrizték jelentőségüket – mint például Olaszországban és Törökországban – ott a cégek az átlagosnál optimistábbak a munkavállalói létszámot illető várakozásaikban.

Az Egyesült Államokban az év elején végeztek el egy hasonló felmérést, még pesszimistább eredmények születtek. A 300 vizsgálatba vont vállalat 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy leépítésre számít. 40 százalék a cégen belüli képzések és a fejlesztések visszafogásával kalkulált, és csaknem felük, 47 százalékuk a HR-költések lefaragására készült.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.