Pénzügy

Alig lesz munka a diákoknak

Bár az adatok szerint a korábbi évekkel összevetve 15-18 százalékkal több diák szeretne nyáron dolgozni, a munkahely-kínálat 35-40 százalékkal csökken - írja a Napi Gazdaság hétfői számában a legnagyobb magyarországi diákmunka-szervező cégek adatai alapján.

A lap szerint az ország különböző részei között e tekintetben is jelentősek a különbségek: míg a fővárosban és környékén 15-20 százalékos csökkenést regisztráltak a szakemberek, az ország keleti felének egyes térségeiben egyáltalán nincs nyári munka. Vannak olyan cégek is, amelyek az idényjellegű feladatokkal diákok helyett korábban elküldött dolgozóikat bízzák meg.

A munkaerő-közvetítők és iskolaszövetkezetek adatbázisából kitűnik, hogy kevesebb nyári álláshelyet hirdettek meg a multinacionális üzletláncok és az önkormányzatok is. Rendkívül óvatosak az idényjellegű foglalkoztatásra korábban nyitott balatoni vendéglátók, ám a legnagyobb visszaesés az ipari üzemekben tapasztalható. Ugyanakkor néhány százalékkal nőtt a kereslet a mezőgazdaságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik