Pénzügy

A válsággal hirdetik a távmunkát

A magyar vállalatoknak csak a 14 százaléka alkalmaz távmunkásokat, és csupán további egy százalék tervezi, hogy a közeljövőben bevezeti ezt az atipikus munkaformát - áll egy felmérésben. Hazánkban mindenki mást hisz távmunkának: sokan ide sorolják például a piramisjátékokat is, pedig az távolról sem távmunka.

A távmunkák területén a kormány 2013-ig az Európai Unió átlagához szeretne felzárkózni, az utóbbi években több pályázattal, támogatással próbálták erre ösztönözni a munkaadókat. Az effajta atipikus foglalkoztatási formától elzárkózó vállalatok több mint egyharmada (37 százaléka) nem tudott okot mondani, hogy miért nem használják ki a távmunkában rejlő lehetőségeket. Néhányan azért nem tervezik a bevezetését, mert problematikusnak ítélik meg az adatbiztonság kérdését, vagy úgy vélik, hogy a távmunka révén bonyolultabbá válna a kommunikáció – olvashatjuk a Deloitte felmérésében.

A vezető szempontjából a távmunkára való átálláshoz alaposan kidolgozott HR-stratégia, az otthoni iroda felszerelése, a munkához szükséges körülmények megteremtése, pontos feladatkiosztás, illetve feladatközpontú gondolkodás kell. A főnökök leggyakoribb problémája a távmunkával általában az, hogy úgy érzik, ha nincs az irodában a beosztott, akkor nem is dolgozik.

A távmunka előnyei között az első helyen a jelenlegi gazdasági helyzetben a munkaerő megtalálását és megtartását említhetjük. Ha a dolgozók otthonról végzik a feladataikat a saját számítógépükön, akkor a cégnek nem kell fenntartania nagy irodát, gépparkot. Tehát spórolhat, és nem kell kirúgnia az embereket, akár a költséget is csökkentheti.

Ügynökösködés és lámpagyártás

Szinte minden szakmának van olyan része, ami távolról is elvégezhető. Ha a dolgozó akár csak havonta egyszer-kétszer otthonról végzi el a napi feladatait, akkor már távmunkásnak minősíthető.

Kimondottan mozgáskorlátozott dolgozókat keres egy pénzügyi szolgáltatásokat forgalmazó cég, a dolgozók számítógép és telefon segítségével tartják a kapcsolatot a központtal. A fordítás, a pályázatírás és a könyvelés is kimondottan “távmunkabarát” szakma, ám mégis alig találkozhatunk velük az állásajánlatokban. Otthonról hasonlóan kitűnően végezhető az informatikai és az újságírói munka – az előbbit alig, az utóbbit viszont erőteljesen érintette a válság.

Néhány marketinges, értékesítői és hirdetésszervezői munka valamennyi fix jövedelmet is ígér, ám a fizetés nagyobb részét ezeknél már a jutalékok teszik ki. A reklámfelület-értékesítőknek pedig általában a meglévő ügyfélkör is követelmény. Ezeken kívül szinte csak bedolgozást találhatunk: ajánlanak gyöngyfűzést, Tiffany-készítést – bár ez utóbbit csak egy 66 ezer forintos tanfolyam elvégzése, illetve a kezdőcsomag megvásárlása után.

Szinte csak MLM van

Nagyon kevés olyan valódi távmunkát találhatunk a munkaerőpiacon, amely tényleg az is. A multilevel marketing (MLM) egyáltalán nem számít annak, hisz nem munkaviszony keretében végzik. A távmunkának pedig a törvényi szabályozás az egyik alapfeltétele.

Egyre többféle területen hódít az MLM. A régi szépségápolási láncok mellé újabbak is érkeznek a magyar piacra, mások az egészséges életmódot hirdetik, és kimondottan a kismamákat, a családosokat célozzák meg. A törzsvásárlói rendszerek mellett akár kézműves termékeket értékesítő piramisba is beléphetnek a vállalkozó kedvűek, de újabban már domain névvel is kereskedhetnek.

Az MLM-mel nem is lenne gond, ha tisztességesen leírnák a hirdetők, hogy miről is van szó. A hirdetések alapján a bejelentett, alkalmazotti státuszra sóvárgó internetező rájuk kattint, majd csalódottan odébb áll, mert nem azt kapta, amire számított.

A HR-esek távmunkára vágynak

Az emberi erőforrások terén dolgozó szakemberek több mint 40 százaléka kész lenne feláldozni fizetésének egy részét, hogy otthonról dolgozhasson. Közülük sokan akár bérük egytizedéről is lemondanának, ha így a távmunkát választhatnák – írja a Humán Rent Press az amerikai HR.BLR.com kutatásáról.

A vizsgálatban több mint kétszáz HR-vezető mondta el a véleményét. A válaszadók ötöde akár ötszázalékos bércsökkentésre is hajlandó volna, 16 százalékuk pedig akár minden tizedik megkeresett dollárjáról is lemondana. További 7 százalék azok aránya, akik készek ennél is nagyobb áldozatot vállalni. A megkérdezettek harmada örülne a távmunka lehetőségének, de nem engedne a fizetéséből, és csak 8 százalék volt azok aránya, akik egyáltalán nem is szeretnének otthonról dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik