Pénzügy

Egyre több anyát rúgnak ki

Aggasztó ütemben fokozódik a hátrányos megkülönböztetés a munkahelyeken a várandós nőkkel szemben Nagy-Britanniában. Sok munkaadó a recessziót használja kibúvónak a diszkriminációt tiltó rendelkezések alól: több kismamát és szülési szabadságról visszatérő asszonyt bocsátottak el.

A Szövetség a Terhes Nők Munkahelyi Diszkriminációja Ellen (Alliance Against Pregnancy Discrimination in the Workplace – AAPDW) arról számolt be, hogy tagszervezetei az Egyesült Királyságban egyre több segélykérő telefonhívást fogadnak.

“Úgy tűnik, a recessziót sok munkaadó kibúvónak akarja használni a megkülönböztetést tiltó rendelkezések alól. Tapasztaltunk olyat, hogy várandós kismamát választottak ki elbocsátásra, és olyan eseteket is, amikor a szülési szabadságról visszatérő asszonnyal közölték: állása már megszűnt” – olvashatjuk a PeopleManagement hírportálon, amelyet a Média Age – HR Press hírlevél szemlézett.

A Dolgozó Családok nevű civil szervezet idén január óta negyedével több panaszos telefonhívást kap, mint korábban. “Egyre felháborítóbb, a várandós nők sérelmére elkövetett diszkriminációs esetekkel találkozunk. Vannak munkaadók, akik csak annyit mondanak, ‘terhes vagy, repülsz’. Mindig is léteztek ilyen esetek, de félő, hogy a válság miatt a visszaélések száma tovább növekszik – nyilatkozta Sarah Jackson, a szervezet vezetője.

Az Esélyegyenlőségi Bizottság (Equal Opportunity Commission) kutatása arra derített fényt, hogy a megkülönböztetés ezen a területen a válság előtt is gyakori volt. A becslések szerint évente mintegy 30 ezer nő veszítette el állását terhessége miatt. A szakértők e szám emelkedésére számítanak, a brit kormány azonban nem gyűjt hivatalos adatokat a jelenségről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik