Pénzügy

Káromkodással jobban megy a munka?

A munkahelyen egyre többen használnak nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket, pedig a legtöbb cégvezető ezt nem nézi jó szemmel. Az amerikai kisvállalkozások alkalmazottainak csaknem fele rendszeresen káromkodik. Megoldásként kitalálták: fizetniük kellene a „piszkos szájú” kollégáknak.

A SurePayroll vállalat a munkahelyi káromkodás elfogadottságát vizsgálta. A 225 dolgozó megkérdezésével készült tanulmány alapján a munkahelyi káromkodás a kisvállalkozások alkalmazottainak háromnegyede szerint sértő és a professzionalitás hiányát mutatja, míg a válaszolók közel fele szerint a zaklatás határát súrolja az illetlen kifejezések rendszeres használata.

Ennek ellenére a megkérdezettek 40 százaléka azt válaszolta, hogy vele is előfordul, hogy nem megfelelő stílusban beszél munka közben. Ráadásul az egytizedük szerint a káromkodás egyenesen javítja a munkahelyi morált, míg további 10 százalék gyakrabban használ nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket munka közben, mint az irodán kívül – írja a Working.com nyomán az ELTE-TÁTK hírlevele.

Michael Alter, a kutatást végző vállalat igazgatója szerint „a mindennapi kultúrában már viszonylag elfogadott a káromkodás, azonban a kisvállalatok vezetői számára még nem az. A kékgalléros munkaerő még mindig többet káromkodik, mint a szellemi munkát végzők”.

Két javaslatot is tettek arra, hogy hogyan lehet csökkenteni a trágár beszédet a munkahelyen. Az egyik módszer, hogy minden illetlen kifejezés után egy dollárt kell befizetnie a vétkesnek. A másik ötlet, hogy a vulgáris szavakat valamilyen hangzásában hasonló kifejezéssel helyettesítsék, amire számos példa található mind az angol, mind a magyar nyelvben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik