Pénzügy

Két és fél millió francia nem talál munkát

Franciaországban 58 500 embert bocsátottak el áprilisban, a munkanélküliségi ráta ezzel 16,2 százalékra emelkedett, közölte a helyi statisztikai hivatal. A nagyobb szakszervezetek sztrájkokkal, tüntetésekkel tiltakoznak.

Az eurózóna második legnagyobb gazdaságában így már 3,57 millió embernek nem jut teljes munkaidejű állás. Ez 24,6 százalékkal nagyobb tömeg az egy évvel korábbinál. Különösen a 25 évesnél fiatalabb férfiak körében emelkedett a munkanélküliség, az állástalanok tábora egy év alatt 55,2 százalékkal gyarapodott ebben a demográfiai csoportban.

A hivatalos statisztikába a részmunkaidőben foglalkoztatott álláskeresők is beszámítanak. A semmiféle munkaviszonyban nem álló munkaképes korú állampolgárok száma 2,507 millió.

A helyzet javulására nemigen lehet számítani; az előrejelzések szerint a francia bruttó hazai termék (GDP) idén 2,5-3 százalékkal csökkenhet – írja az MTI.

A munkanélküliség növekedése fokozza a társadalmi elégedetlenséget. Kedden a nyolc legnagyobb szakszervezet országszerte tüntetéseket szervezett. A demonstrációkon a munkahelyek védelmét, a fizetések értékének megőrzését követelték a kormánytól. A szakszervezetek már ki is tűzték a következő akció napját; június 13-án tömegfelvonulást rendeznek Párizsban és a közszolgálat több ágazatában sztrájk lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik