Pénzügy

A pápát is zavarja a munkanélküliség

Már a Szentszék is szót emelt a gazdasági válság hatásai miatt. XVI. Benedek pápa május 24-i, Cassinóban tartott szentbeszédében a munkanélküliség elleni fellépésre, a munkahelyteremtésre és a családok megóvására sürgette a világ vezetőit.

Az egyházfő a napot a patrónusa, Szent Benedek által alapított kolostorban töltötte. Prédikációjában a középkori szent szavaira, hívta fel a figyelmet, miszerint imádsággal, munkával és művelődéssel lehet megőrizni Krisztus első helyét az ember szívében. „Ora et labora et lege” – állt Szent Benedek programjában.

A munka világáról szólva a pápa megjegyezte, hogy annak humanizálása mindig is a szerzetesrendi mozgalom egyik sajátossága volt. „Tudom, mennyire kritikus sok munkás helyzete ezekben a napokban. Szolidaritásomat fejezem ki mindenkivel, aki aggasztó bizonytalanság közepette kénytelen élni; azokkal a dolgozókkal, akik elvesztették állásukat, és munkanélküli segélyen élnek” – fogalmazott Benedek pápa.

Arra szólította fel a vállalkozókat és mindenkit, akinek módja van rá, hogy teremtsenek új munkahelyeket, amelyek segítenek a családok megóvásában. A katolikus egyházfő megemlékezett a fiatalokról is, akik nehezen találnak olyan állást, amelyre alapozva családot alapíthatnának. Nekik azt üzente, ne hagyják magukat eltántorítani – írta a Zenit római hírportál nyomán a Humán Rent Press.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik