Pénzügy

Drasztikusan nőtt az öngyilkosok száma Japánban

admin
admin

2009. 05. 28. 11:25

Japánban naponta több mint száz ember vetett véget önkezével életének áprilisban. Az öngyilkosságok számának drámai emelkedése szakértők szerint a gazdasági válsággal hozható összefüggésbe.

A recesszió miatt a pénzügyi év végén megszaporodnak a csődök és a leépítések, s ez előidézheti az öngyilkosságok gyakoribbá válását – vélekedett Simidzu Jaszujuki, az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozó Lifelink szervezet vezetője. Japán gazdasága 4 százalékkal esett vissza az üzleti év utolsó negyedében, január és március között.

A japán öngyilkossági ráta az egyik legmagasabb a fejlett világban: 100 ezer lakosra 24 öngyilkosság jut évente. A szerdán közzétett hivatalos rendőrségi statisztikák szerint idén áprilisban 6 százalékkal volt nagyobb az öngyilkosságot elkövetők száma az előző év hasonló időszakához képest.

A Lifelink vezetője szerint az a probléma, hogy Japánban szinte magától értetődőnek tekintik, hogy ha valaki elveszíti az állását, akkor kénytelen megválni az életétől. Elsősorban a középkorú férfiakat érinti a probléma, de egyre nő azoknak a fiataloknak a száma is, akik az öngyilkosságba menekülnek. Az elmúlt 11 évben évente több mint 30 ezren vetettek véget önkezűleg életüknek a 127 milliós Japánban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.