Pénzügy

A közmunka a sláger

Áprilisban 55 400 álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központoknál, másfélszer annyit, mint márciusban. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szerint az emelkedés annak köszönhető, hogy megugrott a közmunkák száma: 33 ezer - az összes lehetőség kétharmada - ilyen „állás” volt.

Áprilisban összesen 83 700 állást kínáltak a munkaügyi központok, a hónap végéig azonban 46 900-ra nem találták meg a megfelelő embert.

A közcélú munkák száma egy hónap alatt a kétszeresére nőtt. Felfutott az „Út a munkához” program, április végéig csaknem háromezer települési önkormányzat közfoglalkoztatási tervét dolgozták fel a munkaügyi központok, így egyre több dolgozót alkalmazhatnak. Az eddigi tervek alapján összesen 153 ezer embernek adhatnak ilyen munkát a települések 2009-ben. Főként segédmunkásokat és takarítókat foglalkoztatnának.

A közfoglalkoztatás munkaviszonynak számít

A települési önkormányzat az aktív korú állástalan – rendszeres szociális segélyt kérelmező – személyek részére szervez munkát, amelynek az időtartama legalább 30 nap. A közmunkát is a munka törvénykönyve szabályozza.

A közmunkást mindig ésszerű határidőn belül kell a munkára felszólítani, hogy a kötelezettségének eleget tehessen. Az önkormányzat nem csinálhatja meg például azt, hogy a dolgozót a munka kezdésének a napján azzal rendeli be, hogy ha nem jelenik meg, akkor nem tekinti tovább együttműködőnek.

Az önkormányzatnak biztosítania kell a megfelelő munkaruhát, védőitalt, munkaeszközt. A közcélú, illetve közhasznú munka szervezése közben nem lehet megsérteni a munkára kötelezett személyiségi jogait, emberi méltóságát. A havi jövedelemnek pedig el kell érnie a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét, és részmunkaidős foglalkoztatásnál az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

Árvízvédelem és egészségügy

Természetesen katasztrófahelyzetben, rendkívüli időjárás esetén vagy egyéb halaszthatatlan ok miatt azonnal is be lehet rendelni a közmunkásokat. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság például több mint kétszáz közmunkást foglalkoztat november elejéig. Közülük 32-en árvízvédelmi képzésben is részt vesznek, árvízvédelmi munkára készíti fel őket a Nyíregyházi Regionális Képző Központ. A folyók hullámterében lévő erdők ápolási munkáit végzik el, nyesik a fákat, irtják a víz szabad folyását akadályozó aljnövényzetet, illetve erdőt telepítenek az ártérre.

Közmunkásokat foglalkoztatnak például már a kórházak is, így ápolási asszisztensi, kórházi kisegítői és adminisztratív területre „rendelt” közmunkásokat: a munkanélküliek decemberig végeznek egészségügyi munkát. Az intézmények képzést biztosítanak, és mint arról már korábban írtunk: Bálint Attila, a szociális tárca szakmai tanácsadója szerint van remény arra, hogy véglegesítsék azokat, akik alkalmasak az egészségügyi pályára.

Több fajtája van

A közhasznú munka során a munkanélküliek a lakosságot vagy a települést érintő közfeladatot vagy közhasznú tevékenységet látnak el. Csak olyan munkát kaphat a dolgozó, amely megfelel a képzettségi szintjének. Az időtartama általában fél vagy egy év.

A közcélú munka pedig olyan állami vagy helyi önkormányzati feladat ellátása, amelynek teljesítéséről az adott település gondoskodik. Az időtartama rövidebb, mint az előzőé, de minimum harminc nap. Az ilyen munkát csak akkor köteles elfogadni valaki, ha megfelel a szakképzettségének, iskolai végzettségének. Ilyen lehet akár egy kórházi kisegítői állás, de akár a napközis tanárt is alkalmazhatják így, és a képzetlenek fakivágást, szemétszedést végezhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik