Pénzügy

Alig nő a munkanélküliség Németországban

Az elmúlt évek munkaerő-piaci reformjának eredménye a mostani alacsony német munkanélküliség. Azonban épp az át- és továbbképzésre ösztönző rendszer, illetve a segélyek rendkívül alacsony összege miatt súlyos szociális feszültségek fenyegetnek, ha a gazdaság nem talál magára, és mégis „elszabadul" a munkanélküliség.

A német gazdaságot is súlyosan érinti a recesszió, a munkanélküliség azonban a mai napig alig nőtt az országban. A jelenség hátterében a 2003-ban bevezetett, úgynevezett Hartz-reformok állnak. Korábban hosszú éveken át Németországban volt a legmagasabb az egy munkanélkülire jutó betöltetlen állások aránya Európában. Aki elveszítette állását – kis túlzással –, inkább nézte a tévében valamelyik sorozat ismétlését, mintsem hogy átképzésre járt volna új szakmát tanulni.

2003 óta a munkanélküliek támogatásának összege drámaian csökken az első állástalanul töltött év leteltével, aktívabb álláskeresésre ösztönözve az embereket. Ennek is köszönhetően, a 2005-ben mért 12,7 százalékról tavaly novemberre 7,1 százalékra csökkent a munkanélküliség. Még most, recesszióban is csak 8,6 százalékon áll.

Működnek a képzések

A juttatások megkurtításával egy időben új ösztönzőket is bevezettek, amelyek a képzési programok népszerűségét hivatottak növelni. A Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség szorosabbra fonta az együttműködést magáncégekkel állásteremtő programjaiban.

A Randstad munkaerő-közvetítő cég például 15 ezer munkakeresőnek tanított informatikai ismereteket, üzleti angol nyelvet és más hasznos ismereteket. A Daimler egyik üzemében több tucat határozott idejű szerződéssel alkalmazott munkás menekült meg az elbocsátástól azáltal, hogy a kormányzat anyagi támogatásával szerelőoktatóknak képezték ki őket.

Egy másik program keretében az állam meghatározott ideig átvállalja azon dolgozók bérköltségének egy részét, akik korábban munkanélküliek voltak. Ez arra ösztönzi a cégeket, hogy vállalják fel a képzési programok anyagi és szervezési terhét. A képzés pedig segít a dolgozóknak, hogy a kedvezményes időszak lejárta után is megtartsák munkájukat.

Nem csak a nagyvállalatok élhetnek a lehetőséggel. A Spiegel Online nemzetközi kiadása idézi egy kasseli kávézó tulajdonosát, aki egyetlen alkalmazottját, egy egyedülálló, gyermeket nevelő, korábban munkanélküli nőt képeztetett.

Vállalkozóknak is jár segély

Szintén segít a munkanélküliség elleni küzdelemben, hogy azon állástalanok, akik egyéni vállalkozást indítanak, nem esnek el a munkanélküli támogatástól. Fél éven át a segély teljes összegére jogosultak, ami sokat jelent a mikrovállalkozások bizonytalan világában.

Azonban a rendszer veszélyeket is tartogat. Ha a gazdaság gyengélkedése folytatódik, a munkanélküliség minden ellenintézkedés dacára elszabadulhat. Ha pedig ez bekövetkezik, a politikusok számára ellenállhatatlanul csábító lehet az állástalanok megszólítása, a régi kedvezmények odaígérése, különösen a szeptemberi szövetségi választások előtt – szemlézi a Spiegel cikkét a Humán Rent Press.

Emellett az előrelépések ellenére sem sikerült az összes munkaerő-piaci visszásságtól megszabadulni. A német egyetemeken még mindig nem képeznek elég mérnököt és informatikust. Az Adecco Institut felmérése szerint a nagyvállalatok 29 százaléka nehezen tudja betölteni műszaki végzettséget igénylő állásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik