Pénzügy

Már nem pálya Angliában dolgozni?

Feleannyi kelet-európai munkavállaló regisztráltatta magát Nagy-Britanniában, mint tavaly ilyenkor. Eközben egyre gyorsuló ütemben hagyják ott a szigetországot a vendégmunkások is.

Idén az első negyedévben csupán feleannyi újonnan érkező kelet-európai uniós polgár vállalt munkát Nagy-Britanniában, mint 2008 azonos időszakában, és 30 százalékkal emelkedett az országot elhagyók száma. Idén márciusig csupán 23 ezren jelentkeztek bejelentett munkára a 2004-ben csatlakozott államok polgárai közül, miközben tavaly ez a szám még 49 ezer, 2007-ben pedig 52 ezer volt – áll a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adataiban.

Ez újabb egyértelmű jelét adja annak, hogy a recesszió miatt csökken Nagy-Britannia vonzereje a valamikori keleti blokk munkavállalói szemében. Ugyanakkor az Egyesült Királyság teljes migrációs mérlege még mindig pozitív – tehát még mindig több a be-, mint a kivándorló.

Valószínűleg ezt érzik azok az angol munkások is, akik az elmúlt napokban spontán szerveződő sztrájkokat kezdtek az ország több pontján olaj- és gázipari létesítményekben, a külföldi munkaerő alkalmazása ellen tiltakozva. A pembrokeshire-i gázterminálban és két North Lincolnshire-beli olajfinomítóban kedden kezdték el a munkabeszüntetést. A dolgozók szerint a cégek megszegték azt a megállapodást, hogy a helyi munkásokat részesítik előnyben a munkaerő-felvétel során – szemlézte a PeopleManagement hírportált a Humán Rent Press.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik