Pénzügy

Kirekesztést érez a romák többsége

A franciák negyede, a magyar romáknak viszont a 90 százaléka érezte már úgy, hogy nem egyenlő eséllyel indul a munkaerőpiacon. Míg az előbbieket az életkor és a származás, az utóbbiakat szinte kizárólag etnikai alapon diszkriminálják.

Egy friss kutatás szerint a magyar romák fele szenvedett már el hátrányos megkülönböztetést. A helyzetük európai összehasonlításban is kimagaslóan rossz: 90 százalékuk szerint ugyanis az országban széles körben elterjedt az etnikai alapú diszkrimináció, amelynél magasabb arányt csak Olaszországban az észak-afrikaiak körében mértek a kutatók.

A franciák a kor alapján válogatnak

A francia kormány rasszizmus elleni hivatalának (Halde) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek (International Labour Office – ILO) a közös kutatása szerint a versenyszférában dolgozó munkavállalók 28 százalékát érte hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén. A diszkrimináltak aránya valamelyest növekedett a tavalyi évhez képest, amikor a munkavállalóknak pontosan a negyede számolt be erről. A felmérés szerint a közszférában valamivel alacsonyabb azok aránya, akikkel diszkriminatívan bánnak, ott dolgozók 22 százalékos az arány – írja a France24.com cikke alapján az ELTE-TÁTK hírlevele.

A kutatás arra is rámutatott, hogy különböző okai lehetnek a diszkriminációnak. Amíg a magánszférában a származás (35 százalék), a kor (32 százalék) és a testi megjelenés (30 százalék) miatt szenvednek legtöbbször hátrányt a munkavállalók, addig a közszférában az etnikai származás miatti diszkriminációról jóval kevesebben számolnak be.

Itthon nem csak etnikai alapú diszkrimináció van

„Magyarországra vonatkozóan még nem állnak rendelkezésre ugyanolyan részletes adatok, mint amelyek a francia kutatásban olvashatók, de a közeljövőben biztos találkozhatunk hasonló részletességű felméréssel” – ismertette a helyzetet Sik Endre, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának tanára.

Egy friss kutatás, a European Union Minorities and Discrimination Survey minden uniós tagország jellemző kisebbségeinek helyzetére kérdezett rá. Magyarországon a roma kisebbség körében végeztek felmérést. Az eredmények szerint ők európai összehasonlításban is rossz helyzetben vannak: a 90 százalékuk érzi ugyanis úgy, hogy az országban széles körben elterjedt az etnikai alapú diszkrimináció. Ennél rosszabb véleménnyel országukról csak az Olaszországban élő észak-afrikaiak vannak, akiknek 94 százaléka vélekedik így. A kutatásban sok más mellett a romák munkaerő-piaci helyzetére is rákérdeztek. Az eredmények azt mutatják: a romák fele érezte már úgy, hogy az álláslehetőségek betöltésekor roma mivolta miatt hátrányos megkülönböztetés érte.

Sik szerint szintén sokat elárul a magyar helyzetről egy 2007-es Eurobarometer-kutatás, amelyben arról kérdezték az embereket, hogy szerintük milyen típusú hátrányos megkülönböztetések jellemzők az országukra. Ebből a kutatásból az derül ki: a magyarok 66 százaléka szerint elterjedt idehaza az etnikai alapú diszkrimináció. Ugyanilyen nagy arányban gondolják az emberek azt, hogy a kor alapján is diszkriminálnak Magyarországon, amivel listavezetők vagyunk az Európai Unióban. A magyarok 45 százaléka szerint a nem, míg a válaszadók 36 százaléka szerint szexuális orientáció is okot ad Magyarországon a hátrányos megkülönböztetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik