Pénzügy

Álmatlanságot okoz a válság

Az ajánlott nyolc óránál 19 százalékkal kevesebbet alszanak a vállalatvezetők a válság miatt. Az öt országban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, az Egyesült Államokban és Japánban végzett kutatás azt mutatja, a munkahelyi stressz miatt az amerikaiak veszítik a legtöbb alvásidőt.

Az amerikai megkérdezettek harmada a válságnak tulajdonította a pihenési szokásaiban bekövetkezett változásokat, Hollandiában ez az arány csak 12 százalék volt. Egyébként ők 24 százalékkal többet alszanak, mint más nemzetek. Németországban, Nagy-Britanniában és Japánban a vezetők 27, 24, illetve 20 százaléka szenved álmatlanságban, vagy alszik kevesebbet munkája miatt. A válaszadók kétharmada elismerte: a munkája okolható ezért.

A Philips adatai szerint a nem elegendő alvás a cégek számára milliós veszteségeket jelent: éves átlagban ez 6,2 munkanap teljesítményét befolyásolja. Nagy-Britanniában (ahol az éves átlag 6,7 nap) ezt fejenként 850 font (272 ezer forint) veszteségre becsülik, ami a brit gazdaságnak évi 3,6 milliárd fontjába (1163 milliárd forint) kerül.

Az alvás nem lehetséges választás, hanem kulcsfontosságú az egészség szempontjából – mondta David White, a Philips orvos igazgatója, aki hozzátette, hogy a nem elegendő alvás súlynövekedést, cukorbetegséget és még infarktust is okozhat.

A tanulmányból kiderül, hogy szinte az összeg megkérdezett – 96 százalék – tisztában van a kevés alvásnak az egészségre gyakorolt káros következményeivel, de csak 27 százalékuk fordul orvoshoz a probléma kezelése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik