Pénzügy

Kisokos a munkanélküli biztosításokhoz

Immár többféle jövedelemkiesési biztosítás közül választhatunk. Ezeknek azonban nem azonosak a feltételei: van, amelyiknél tízezreket kell havonta fizetni, de olyan is, amelyiket csak más biztosítás kísérőjeként köthetünk meg. Az egyetlen közös bennük az, hogy nem szólhat bele a biztosító, mire költjük az összeget. Az FN körüljárja az ajánlatokat.

A válság miatt szinte minden biztosító kínál védelmet munkanélküliség esetére, a legtöbben a banki hitel felvételekor kötnek úgynevezett törlesztési biztosítást. Így ha az adós elveszíti a munkáját, akkor átvállalják egy bizonyos időszakra a hitel törlesztését. Ám ha valaki álláskeresővé válik, akkor általában a kiadásaiban egy fontossági sorrendet kell felállítania, és nem biztos, hogy foggal-körömmel ragaszkodik majd a részletre vásárolt autójához. Sok más, fontosabb fizetni valója is adódhat: például a rezsi, a lakástörlesztés vagy épp a gyereknek egy új cipő.

Egyre jobban félünk

2008 szeptemberében az Union Biztosító piackutatást végzett, amelyből kiderült: a magyar lakosság a daganatos megbetegedések után a munkanélküliségtől tart a leginkább. A gazdasági válság, a tömeges elbocsátásokról szóló hírek miatt pedig egyre csak nő ez a félelem.

A kutatás szerint minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál jobban aggódik, hogy munkanélkülivé válhat. Az Észak-Alföldön a válaszadók 67,3 százaléka, és a Dél-Dunántúlon is a lakosság kétharmada tart az állása elvesztésétől. A legkevésbé a Közép-Dunántúlon félnek ettől, ott ez minden második ember fejében fordul meg.

A munkanélküliségi biztosítások között már több olyan is elérhető, amelyek nemcsak a hitelt „vállalják át”, hanem havonta bizonyos összeget fizetnek az ügyfélnek. Korábban csak az ACE European Group kínált ilyen szolgáltatást, a közelmúltban megjelent a piacon két másik termék is: az Allianz és az Union konstrukciója.

Sok dologra kell figyelni a biztosító kiválasztásánál, mert például az sem mindegy, hogy közös megegyezéssel vagy csoportos leépítéssel válik meg a munkavállalótól a cég. Az FN összehasonlította a termékeket.

1. Mik lehetnek a kizáró okok? Mikor nem kapok pénzt?

Kizárólag az kaphatja meg a biztosítás összegét, aki önhibáján kívül veszítette el az állását. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat becslése alapján a vállalatok legalább negyven százaléka nem csoportos létszámleépítéssel válik meg az alkalmazottaktól, hanem folyamatos egyenkénti elbocsátással. Ha ez utóbbi közös megegyezéssel, rendes felmondással – amelynek az oka a biztosított bizonyos képességeinek hiánya, alkalmatlansága –, illetve rendkívüli felmondással történik, akkor a biztosítók nem fizetnek.

Az Union a közös megegyezéskor néhány kivételt megenged, de csak akkor, ha ez szerepel a szerződésben. Fizetnek, ha az elbocsátás oka a munkaadónál történt átszervezés, alkalmazotti létszámcsökkentés, a cég jogutód nélküli megszűnése vagy a dolgozó tartós keresőképtelensége.

2. Ki köthet jövedelemkiesési biztosítást?

Aki 30 óránál többet dolgozik egy héten, határozatlan idejű és egy évnél régebbi a munkaszerződése. Az életkor is számít: az Allianznál csak 22 és 55 év közötti munkavállalót biztosítanak, míg az Unionnál a belépési kor 18-50 év, mert a biztosítás lejáratakor az ügyfél nem lehet több 70 évesnél, és az életbiztosítás – amelyhez a munkanélküliség biztosítás kapcsolódik – húszéves időtartamú.

3. És ki nem jogosult rá?

Az ACE és az Allianz szerződési feltételei között szerepel, hogy egyéni vállalkozók (vagy azok, akik egy közeli hozzátartozónál dolgoznak), illetve a próbaidős munkavállalók nem köthetik meg a biztosítást. Az is kizáró ok, ha épp folyamatban van a felmondása vagy csoportos leépítést jelentett be a vállalata. A táppénzen, a gyesen, a gyeden lévők, illetve a nyugdíjasok sem jogosultak rá.

Az UNION esetében nem ilyen szigorú a megkötés: vállalkozó, illetve próbaidő vagy felmondás alatt álló ott sem kötheti meg, de a táppénz, a gyes, a gyed nem kizáró ok.

4. Függ attól a biztosítási díj, hogy hol lakom, és mi a végzettségem?

Az Union nem tesz ilyen különbséget az ügyfelek között, az ACE és az Allianz viszont megvizsgálja, hogy az ország mely területén van a biztosított munkahelye, és milyen iskolát végzett. Az ACE minden eshetőséget nézve számítja ki a díjat, tehát minél fejletlenebb régióban él a munkavállaló, és minél alacsonyabb a végzettsége, annál nagyobb kockázatot jelent. Az Allianznál a szakmunkásoknál igen, a diplomásoknál viszont nem számít, hogy Kelet-Magyarországon vagy épp a fővárosban lakik-e a munkavállaló.

5. Mennyit kell fizetnem egy hónapban, és mennyit kaphatok állásvesztéskor?

Az Unionnál havonta maximum 150 ezer forint kapható, a másik két biztosítónál pedig 120 ezer a plafon. A biztosítási összeg az ACE és az Allianz termékénél nem haladhatja meg a munkavállaló havi nettó jövedelemének 80 százalékát, és 120 ezer forintnál nem lehet magasabb.

Vegyünk egy példát: egy egyetemet végzett budapesti ügyfél biztosítási díjait és a megkapható összeget hasonlítjuk össze, akinek a fizetése nettó 150 ezer forint.
– Az ACE-nél a havidíj 2900 forint, és állásvesztés után 120 ezer forintot kaphat a munkavállaló.
– Az Allianznál a havidíj 10 987 forint, és ők is 120 ezer forintot fizetnek.
– Az Unionnál az életbiztosítási díj (amelynek összegét az ügyfél határozza meg), mellé kell a kiegészítő díjat fizetni. Ha havi 120 ezret szeretne kapni a munkanélküliség alatt, akkor 5905 forintot, ha viszont 150 ezret, akkor 7382-t kell havonta fizetnie.

6. Hány hónap után fizet a biztosító?

A biztosítás megkötése után az Allianznál legalább három hónap várakozási időnek kell eltelnie, így ha az ügyfél ennél hamarabb elveszíti az állását, akkor nem jár neki a havi összeg. Az Union és az ACE 90 napban határozta meg ugyanezt az időt. Ha valakit elbocsátanak, rögtön regisztrálnia kell a munkaügyi központban, hogy pénzt kaphasson. Ezután azonban még hatvan napot kell várnia, hogy megérkezzen az első kifizetés.

7. Mennyi ideig kapok pénzt?

Az Allianz és az ACE kilenc hónapon keresztül, míg az Union egy évig fizet, itt az egyéves szolgáltatás az életbiztosítás tartama alatt kétszer vehető igénybe. Természetesen, ha időközben az ügyfélnek sikerül újra elhelyezkednie, akkor már nem jár a biztosítási összeg – ahogy egyébként a munkanélküli segély sem.

8. A biztosítók szerződési feltételei:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik