Pénzügy

Svájc bezárkózna

admin
admin

2009. 05. 10. 16:27

A svájci kormány átmenetileg korlátozná a 15 régi uniós tagállam állampolgárainak a bevándorlását, akik munkavállalás céljából érkeznek az országba. A Neue Zürcher Zeitung idézte a svájci igazságügyi minisztérium szóvivőjét, aki a lapnak elmondta: tekintettel a svájci munkanélküliség és a bevándorlás növekedésére, a kormány hamarosan dönt arról, hogy él-e egy védelmi záradék lehetőségével.

Az Európai Unió és Svájc között érvényben lévő megállapodás szerint az unió régi – 15 tagállamának – polgárai szabadon vállalhatnak munkát Svájcban, nincsenek mennyiségi kvóták a munkavállalásra vonatkozóan.(A 2004-ben az EU-hoz csatlakozott kelet-európai tagállamok munkavállalói számára a kvóták 2011-ig megmaradnak).

A megállapodásban azonban szerepel egy olyan záradék, amely a munkaerőpiac telítettsége esetén lehetővé teszi Svájc számára a bevándorlás átmeneti korlátozását abban az esetben, ha a bevándorlók száma egy adott évben 10 százalékot meghaladó mértékben bővül az előző három évben mért növekedéshez képest.

Svájcban a Németországból és Portugáliából érkezett bevándorlók alkotják a legnagyobb csoportot.

Svájc exportorientált gazdaságát is megrendítette a válság, a munkanélküliségi ráta márciusban 3,4 százalék, áprilisban 3,5 százalék volt, míg tavaly átlagosan 2,6 százalék, 2007-ben 2,8 százalék. Idén áprilisban 35,5 százalékkal ugrott meg a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest.

Svájci lapbeszámolók szerint a kormány várhatóan kedden dönt a védelmi záradék alkalmazásáról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.