Pénzügy

Hazatérnek a szlovák munkások is

Korábban a szlovák gazdaság szárnyalása csábította haza a dolgozókat, most a külföldi lehetőségek szűkülése kényszeríti őket ugyanerre.

A kommunista érában az elnyomó rendszer elől menekültek, a vasfüggöny lebontása után pedig elsősorban a jobb, több fizetést és tapasztalatot kínáló munkahelyek vonzották nyugatra a szlovákokat. A kommunizmus bukását követően Csehország, Ausztria és Magyarország volt a legfontosabb foglalkoztató állam. 2004 után Nagy-Britannia és Írország megnyitotta munkaerőpiacát az új tagállamok előtt, és szintén kedvelt úti céllá vált az álláskeresők szemében.

2007 második fele óta azonban a trend megfordulni látszik. Egyre kevesebben dolgoznak külföldön a Szlovák Statisztikai Hivatal nyilvántartása szerint. Kezdetben az emelkedő bérek és a megszaporodó hazai munkalehetőségek, tavaly pedig már a gazdasági válság játszott szerepet abban, hogy a népvándorlás iránya megváltozott. Főleg az alacsonyabb képesítésű munkavállalók térnek haza Szlovákiába – szemlézte a Spectator szlovák hírportált a Humán Rent Press.

Megállt az agyelszívás

A magasabban képzett szakemberek és topmenedzserek rétegében is tetten érhető a változás. Ha arról nem is beszélhetünk, hogy tömegesen költöznének haza Szlovákiába, az elemzők szerint az agyelszívás folyamata megállt. HR-szakértők szerint a fiatalok, a friss diplomások egyre nagyobb hányada otthon tervezi karrierjét, és a külföldön végzettek közül is egyre többen térnek haza.

Azok a csúcsvezetők, akik már külföldön dolgoznak, egyelőre maradnak: akik hazatérnek, elsősorban személyes, családi okokkal indokolják döntésüket. Fejvadászcégek szerint a munkaerőpiac tetszhalott állapotba került. A menedzsereknek alaposabban meg kell fontolniuk, állást váltanak-e, és a legtöbbször a kivárás mellett döntenek ezekben a hónapokban.

Jobb pozícióból tárgyalhatnak

Dana Blechová, az Iventa tanácsadó cég vezetője szerint az alacsonyabban képzett munkavállalók szinte kizárólag a fizetésekre összpontosítanak. Ezzel szemben a felső vezetők és jól képzett szakemberek több tényezőt is számításba vesznek.

Juttatások komplex csomagját kapják, és nagy súllyal esik latba náluk a személyes kiteljesedés, a szakmai fejlődés szempontja is. Ráadásul általában jobb alkupozícióban is vannak cégeikkel szemben, mint kétkezi munkát végző társaik, akiknek általában nem jut nagy mozgástér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik