Pénzügy

Válságban is fontos a motiváció

Ha a válságban mindent változatlanul hagy a szervezet, nem azonosítja tehetségeit, nem „menedzseli őket” és az ösztönzési eszközök átszervezésével sem foglalkozik, akkor könnyen elveszítheti a legjobb szakembereit. Ebben az esetben biztosan jóval nehezebben tud majd kilábalni a válságból az adott cég.

Az a szervezet, amely a krízis idején is rendelkezik tartalékokkal, és okosan cselekszik, épp ilyenkor „vásárol be” a munkaerőpiacról, töredékáron megszerzi a legjobb szakembereket. A fellendülés eljövetelekor épp ezek a cégek lehetnek azok, amelyek jelentős pozíciókat nyerhetnek, és jelentős mértékben megerősödnek.

A dolgozók valós teljesítményét érdekes módon nem csupán a kis- és közepes vállalkozásoknál, hanem még a nagyvállalatoknál sem mindenhol mérik, a cégeknek csak a 63 százaléka értékeli a munkatársait – olvasható a DGS Global Research és az Ernst&Young által készített Országos HR Benchmark Felmérésben. Ennél érdekesebb, hogy még kevesebben kötik össze ezt az ösztönzési rendszerekkel.

A 2006 óta minden évben elvégzett felmérés szerint évről évre növekszik azoknak a száma, akik cafetéria-rendszerben nyújtják a béren kívüli juttatásokat, jelenleg a válaszadók 56 százaléka. Az egy főre eső keretösszeg is emelkedett, átlagosan 233 ezer forintra – mondta Dara Péter, a DGS Global Research ügyvezető igazgatója, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola vállalati kapcsolatok igazgatója.

Ennek viszont épp a kutatás lezárása után igyekezett a gazdasági kormányzat keményen gátat szabni a tervezett megszorító intézkedésekkel. A kutatásból kiderült: szinte minden szervezet nyújt béren kívüli juttatásként étkezési hozzájárulást, téríti a munkába járás költségét, üdülési támogatást vagy üdülési csekket ad, de az oktatásokat is támogatja. A jelentős nyomás miatt azonban a vállalatok a munkatársaik ösztönzését a jövőben átgondolják, és ha bevezetik a cafetériaadót, akkor egyszerűen megszűntetik a juttatásokat, és belekalkulálják a bérbe.

A válságban történő motiválás, ösztönzés kérdéseit is érinti a II. Országos HR Benchmark Konferencia, amelyen a többek között HR-vezetők számolnak be a saját gyakorlatukról. A rendezvényen emellett számos olyan HR-témát is érintenek, amely a recesszióban – a hatékonyságnövekedésre törekedve – komolyan foglalkoztatja a vezetőket és a munkaügyi szakembereket.

A legnépszerűbb béren kívüli juttatások

1. Étkezési hozzájárulás, utalvány
2. Munkába járás költségtérítése
3. Oktatások támogatása
4. Üdülési támogatás/üdülési csekk
5. Egészségpénztári kiegészítés
6. Magán-nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés
7. Kedvezményes, illetve ingyenes vállalati termékek

Forrás: Országos HR Benchmark Felmérés 2008
DGS Global Research és Ernst & Young

Ajánlott videó

Olvasói sztorik