Pénzügy

Hogyan érint bennünket az általános sztrájk?

főbb vonalakban

– A május 8-i általános sztrájk valójában nem lesz általános, kiterjedt sztrájk.
– Békés, Veszprém megyében várható Volán-sztrájk.
– A vonatok vagy járnak majd, vagy nem.
– A pedagógussztrájkot a kis létszámú PDSZ szervezi.
– Várhatóan orvosok is sztrájkolnak majd, de a sürgősségi ellátást ilyenkor is biztosítani kell.
– A Liga magára maradt a kezdeményezésével.
– Egyes szakszervezetek lebegtetik, hogy később, ha nem sikerül megállapodni az kormánnyal, csatlakoznának egy általános sztrájkhoz.

A Békés, és Veszprém megyei Volán-társaságok sofőrjeinek sztrájkjára, a nagyjából az orvostársadalom 40 százalékát lefedő Liga tagszervezet, a Magyar Orvosok Szövetsége révén egészségügyi sztrájkra, a szerényebb szervezettségű Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete révén pedagógussztrájkra számíthatunk – mondta el az FN-nek Gaskó István, a május 8-i általános sztrájkot kezdeményező Liga Szakszervezetek elnöke.

Lebegtetett vasutassztrájk

Gaskó István szerint esélyes aznap a vasutassztrájk is, erről kedden fognak testületileg dönteni. (Korábban a Liga szóvivője azt mondta az FN-nek, május 8-án valószínűleg nem lesz vasutassztrájk.) Az április 30-i vasutassztrájk sorsa némileg kétséges. Szerkesztőségünk hétfő este az MTI-től értesült arról, hogy kedden, sajtótájékoztatón a “VDSzSz Szolidaritás az április 30-i sztrájkkal kapcsolatban fontos változást kíván bejelenteni” – Gaskó ezt az FN-nek nem említette. Könnyen elképzelhető tehát, hogy a vasutassztrájk április 30-ról május 8-ra tolódik, s ezt Gaskó kedd délután jelenti majd be. (Délutánra kiderült, valóban így van – frissítve 14.04)

A Liga a Bajnai-program idei adóváltoztatásairól szóló országos érdekegyeztetés első napján jelentette be az országos sztrájkot a program elleni tiltakozásul. A kezdeményezéséhez egyetlen más szakszervezeti szövetség sem csatlakozott, s a Liga szakszervezetei közül sem mindegyik vesz részt az akcióban.

Többek szerint túl korai

A BKV járművei május 8-án, az „általános sztrájk” időszaka alatt is járnak majd – tudta meg az FN Gulyás Attilától, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökétől. Akadnak Liga-tagszervezetek is a BKV szakszervezetei között, de ők nem jelezték, hogy sztrájkolni kívánnak – tette hozzá. Túl korai még általános sztrájkot hirdetni, most az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kell tárgyalni – vélte Gulyás.

Hasonlóan korainak nevezte a Liga akcióját Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) vezetője, aki egyébként a Kossuth téri szakszervezeti tüntetésen kemény beszédet mondott, s a Bajnai-kormányt „a tőke szocialista kormányának” nevezte. Kuti elvben nem zárta ki a sztrájk lehetőségét, de hangsúlyozta: csak akkor csatlakoznak a sztrájkokhoz, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, s nem pedig előtte.

Előbb tárgyalnak

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke úgy fogalmazott az FN-nek: ha nem vezetnek az érdekegyeztetésen a tárgyalások eredményre, akkor – a többi konföderációval egyeztetve, s semmiképpen sem egyedül – át kell gondolni a következő lépést. A május 8-i sztrájkhoz nem csatlakoznak – tette hozzá.

A közszolgákat összefogó Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) vezetősége május 5-én várhatóan tárgyalni fog arról, hogy csatlakoznak-e az általános sztrájkhoz – mondta az FN-nek Varga László, a SZEF elnöke, akitől azt is megtudtuk, a Liga „nem szokatlan módon” nem egyeztetett a sztrájkról a szervezettel, ami nem lepte meg az elnököt. (Ezt kifogásolta Borsik is, aki szerint nem egyeztetés, hogy a Liga egyszerűen közölte a többi szakszervezeti egyesüléssel, mi a szándéka.)

Még nem tudjuk, megtartják-e a német érettségit.

Még nem tudjuk, megtartják-e a német érettségit.

Varga – aki korábban a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke volt – magánvéleményeként jegyezte meg: nem szerencsés érettségi idején sztrájkolniuk a pedagógusoknak.

Tanársztrájk sztrájkolók nélkül?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezte (PDSZ) közreműködik a május 8-i általános sztrájk megszervezésében és lebonyolításában, és részvételre kéri a közoktatásban dolgozókat – áll a szervezet honlapján. A szervezet arra kéri az oktatási minisztert, hogy a közoktatásban várható jelentős sztrájk miatt intézkedjen a német érettségi más időpontban történő megtartásáról

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kedden dönt arról, hogy csatlakozik-e az általános sztrájkhoz. Szabó Zsuzsanna, a szervezet alelnöke a magánvéleményét közölte az FN-nel: szerinte nem biztos, hogy a köz rokonszenvét elnyerik a pedagógusok, ha éppen érettségi idején sztrájkolnak. Megjegyezte azt is, hogy egy sztrájk előkészítéséhez hosszabb idő kell. Ha csak a PDSZ tagjai sztrájkolnak, akkor az nem biztos, hogy teljes káoszt okoz, de mindenképp alkalmas arra, hogy bizonytalanságot keltsen, s fokozza a stresszt a diákokban – mondta az alelnök az FN kérdésére.

Amint az alelnök szavaiból, s a múlt tapasztalataiból (a PSZ nem szokott csatlakozni a keményebben fellépő PDSZ akcióihoz) is sejthető, a PSZ tagjai aligha sztrájkolnak majd. A PDSZ taglétszáma 3500 fő körül van a Liga konföderáció által közzétett okirat szerint. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tagsága viszont – a honlapjukon található információ szerint – mintegy 80 ezer fős. A PSZ nagyobb méretében persze benne foglaltatik az a tehetetlenség, hogy a pedagógusoknak az előző rendszerben ez volt „a szakszervezet”. A PDSZ egyedül tehát – a számok tükrében – nemigen képes egy igazi bénító sztrájkra.

Gaskó István azonban – mint az FN-nek elmondta – bízik abban, hogy a sztrájkhoz nagy számban PSZ-es pedagógusok spontán csatlakoznak majd. Gaskó szerint 2007-ben, a tb átalakítása elleni országos sztrájknál 30 ezer PSZ-es pedagógus csatlakozott a Liga kezdeményezéséhez.

Gaskó más szervezeteknek arra a kritikájára, hogy túl korai az országos sztrájk, azt mondta: „Akik nem akarnak semmit se csinálni, azoknak minden túl korai, vagy túl késői.” Arra a kritikára pediglen, hogy nem épp a ballagásra és érettségire kellene időzíteni a sztrájkokat, úgy reagált: ”Minden napra esik valami.”

az mszosz és a sztrájkok

“Az MSZOSZ-szakszervezetek (…) inkább csak utcai megmozdulásokat kívánnak, sztrájkot nem. Vannak új szakszervezetek, amelyek jóval kisebbek az előbbinél, de sokkal harcosabbak” – értékelte a helyzetet a Kossuth rádiónak adott interjújában Tölgyessy Péter, a liberális politikusból lett elemző. Tölgyessy szerint mindenütt a világon lennének ilyen megmozdulások, ha ilyen arányban csökkenne a fogyasztás, mint nálunk. Ugyanakkor „Gaskó István, aki olyan sok dolgot csinált, ami elvette az emberek kedvét a sztrájktól”, Tölgyessy szerint aligha lesz az, aki megtanítja az embereket a munkaharc eszközeinek használatára.

Pataky Péter, a MSZOSZ elnöke az FN-nek elmondta: a versenyszférában (ahol nagy az MSZOSZ szervezettsége) sokkal kevésbé lehet sztrájkot szervezni, – a kormányprogram ellenében – mint a közszférában. Az utóbbiban inkább szervezhető sztrájk a kormány programja ellen, hiszen itt az állam a munkáltató. Pataky megjegyezte: kíváncsi arra, hogy a Ligának hány versenyszférában működő szakszervezete vesz részt majd az általános sztrájkban.

A szakszervezeti vezető szerint ráadásul akad számos olyan tagszervezetük, ahol a a munkaadó örömmel venné a sztrájkot, s azt mondaná, tegyenek hozzá még egy hetet, hiszen megrendelés híján amúgy sem nagyon érdemes termelni. A hangulat sem olyan jelenleg az MSZOSZ által szervezett dolgozók között, hogy tömegesen hajlanának a sztrájkra – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik