Pénzügy

Német alternatíva a munkanélküliségre

admin
admin

2009. 04. 27. 09:30

A német gazdaság egyre mélyebbre csúszik a recesszióban. Megoldásként a Szövetségi Munkaügyi Hivatal az állásukat vesztett dolgozókat ideiglenesen államilag támogatott „transzfercégeknél” helyezné el.

A munkanélküli segélyeket is folyósító Szövetségi Munkaügyi Hivatalban a közelmúltban olyan javaslat született, amelynek értelmében állami cégeket kell létrehozni, amelyek ideiglenesen alkalmaznák az elbocsátások áldozatait.

Eddig a német vállalatok főleg a munkaidő megkurtításával reagáltak a rendelésállomány drasztikus csökkenésére. A jelenleg is érvényes konstrukcióban az állam támogatja a foglalkoztatás átalakítását, a műszakok megrövidítését. Csakhogy a programok jelentős része a tervek szerint a nyár folyamán véget ér, a várakozások szerint jelentős leépítéseket kikényszerítve az érintett cégeknél – írja a Spiegel cikke alapján a Humán Rent Press.

A Daimler – a Mercedes gyártója – egyike azon vállalatoknak, amelyek éltek a rövidített munkaidő nyújtotta lehetőséggel. A vezérigazgatója, Dieter Zetsche azonban már figyelmeztetett: nem tudják elkerülni az elbocsátásokat, ha a válság tartósnak bizonyul.

Transzfercégeknél dolgozhatnának

A Szövetségi Munkaügyi Hivatal most azt fontolgatja, hogy olyan „transzfercégeket” hozzanak létre, ahol „parkoltatni” lehet az állástalanná váló embereket. A tervek szerint ezeket a cégeket az állam finanszírozná. A dolgozók eredeti bérük kétharmadáért dolgoznának a terv szerint, akár két éven át, miközben társadalombiztosításukról is gondoskodna a költségvetés.

E vállalatok egyúttal átképzéseket is biztosítanának a munkavállalóknak. Az egész koncepció mögött az a feltételezés húzódik meg, hogy eredeti cégeik majd újra igényt tartanak elbocsátott dolgozóikra, mihelyst az üzleti körülmények jobbra fordulnak.

Az elképzelést támogatják a szakszervezetek és a munkaadói szövetségek is. Ezt azonban el kell fogadnia a parlamentnek is, és egyelőre bizonytalan, hogy a kormányoldal a javaslat mellé áll-e. A német Munkaügyi Minisztérium a legújabb információk szerint a rövidített munkaidős rendszer időtartamának kétévesre bővítésén gondolkozik.

Németországban egyelőre 3,6 millió embernek nincs munkája, és csak a csökkentett munkaidő bevezetésének köszönhetően nincsenek többen. Közgazdászok szerint ez a szám már az idén gyorsan emelkedni fog, jövőre pedig akár ötmilliónál több munkanélküli is lehet az országban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.