Pénzügy

Fizetésüket is feláldoznák a munkatársaikért

Szinte valamennyi HR-rel és toborzással foglalkozó szakember kész elfogadni fizetésének csökkentését vagy munkafeltételeinek hátrányos megváltoztatását, ha ezzel más kollégák elbocsátását lehet megakadályozni – derült ki egy friss felmérésből.

A 2500 fő megkérdezésével készült Tartsuk Nagy-Britanniát Munkában (Keep Britain Working) felmérés szerint a HR-esek 29 százaléka belemenne fizetésének csökkentésébe, a jelenlegi munkaóraszám megtartása mellett.

A válaszadók több mint fele (53 százalék) hajlik a rövidített munkaidő bevezetésére is. Ennél valamivel kevesebben mondták azt, hogy hajlandóak teljesen más munkakörben is dolgozni, ha ezzel megmenthetik a kollégáik állását. A megkérdezettek harmada kész lenne lemondani a fizetésen felüli juttatásairól, 19 százalék pedig abba is belemenne, hogy képzési szabadságra menjen, jelenlegi fizetése 30 százalékáért – szemlézte a PeopleManagement weboldal írását a Humán Rent Press.

James Reed, a kampány elindítója szerint „újfajta önfeláldozás honosodott meg a munkahelyeken. Az emberek hajlandóak rugalmasan kezelni saját munkafeltételeik megváltoztatását, ha ezzel állásokat menthetnek meg. Elfogadják, és vállalják a személyes áldozatokat – főleg, ha a vezetőség is kiveszi a részét az áldozatokból”.

A kutatás arra is fényt derített, hogy a megkérdezettek 2 százaléka sztrájkba lépne, 4 százalék pedig felmondana, ha főnökei úgy várnának el tőle lemondást, hogy közben maguk erre nem hajlandóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik