Pénzügy

Nem éri meg a korai nyugdíj

admin
admin

2009. 04. 22. 07:14

A tervek szerint 2011-ben komoly veszteséggel járna az idő előtti nyugdíjba vonulás. Átlagban már jelenleg is három évvel később lépnek ki az emberek a munkából, mint egy évtizede, de ez a nyugdíjrendszer fenntarthatósága szempontjából még mindig kevés - írja a Népszabadság.

A nyugdíjkorhatár emelésével, a korai nyugdíjazás szigorodó feltételeivel, a 13. havi nyugdíj megszüntetésével, vagy a nyugdíj melletti munkavégzés feltételeinek szigorításával felgyorsult a rendszer átalakítása. Már a jelenlegi szabályok is a korhatár előtti nyugdíjba vonulás ellen hatnak, ezeket azonban még tovább szigorítanák.

2011-ben például már 8,4 százalékot veszít az idő előtt nyugdíjat kérő férfi, és 13,2 százalékot a korábban nyugdíjazott nő a néhány évvel idősebb társaival szemben, ha korábban kíván nyugdíjba vonulni.

Ehhez járul a 13. havi nyugdíj megvonása miatti 8,3 százalékos kiesés, valamint az, hogy a nyugdíj-megállapítás tavaly bevezetett szabályozása miatt már eleve 7-8 százalékkal kisebbek az induló járadékok.

Összességében tehát 28,5 százalékkal kapnának 2011-ben kevesebbet a nők és 24,1 százalékkal kevesebbet a férfiak, ha nem várják ki a nyugdíjba vonulás rendes idejét. A veszteségek nagyobb része minden nyugdíjba vonulót elér, de ilyen helyzetben a korai visszavonulással még tovább csökkenő pénz már különösen fájdalmas.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.