Pénzügy

Német munkákra pályázhatunk

Toborzást rendez Budapesten a németországi munkaügyi központ. Konkrét állásokat nem ajánlanak, csak egyes szakmákra pályázhatnak a magyar munkavállalók. Szaktudással rendelkező, németül jól beszélő jelentkezőket várnak, és a közvetítés teljesen ingyenes.

A Német Szövetségi Munkaügyi Szervezet bonni központja egy kétoldalú államközi egyezmény keretében szervez munkaerő-toborzást április 21-22-én. Ez a megállapodás már 1990 óta létezik, és a német partnerszervezet évente egy-két toborzást rendez a magyar fővárosban. Ennek során a jelentkezők egy pályázatot adnak le, amely az adatlap mellett német nyelvű önéletrajzból, a szakképesítésről szóló bizonyítvány fordításából, kettő darab igazolványképből, személyazonosságot igazoló okmány másolatából, erkölcsi bizonyítványból és referenciából, valamint ezek leadását követően egy személyes elbeszélgetésből áll.

Kizárólag szakképzett munkásokat keresnek. Somlyay Beáta, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Nemzetközi és Migrációs Főosztályának munka- társa az FN-nek elmondta, hogy a diplomások általában nem a munkaügyi központon keresztül találnak állást, hanem egyéb csatornákat vesznek igénybe, például az interneten keresztül vagy az ismeretségi körükben keresnek külföldi munkát.

Helyszín és időpont:

2009. április 21-22., 9 és 15 óra között, Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (Budapest VIII. kerület, Kálvária tér 7.)

Jó a magyar szakik híre

A német munkaügyi hivatal munkatársai nem konkrét állásajánlatokkal érkeznek. A jelentkezők adatai az adatbázisukba kerülnek bele, később ajánlják a helyi munkaadóknak a magyar dolgozókat. „Néha egy-két hónap alatt ajánlatot kap a munkavállaló, de az is előfordul, hogy egy évet is várnia kell. A tapasztalatok alapján a német nyelvtudás szintje nagyban meghatározza a közvetítés sikerét.”

Nemcsak magyar szakmunkásokat vár a Német Szövetségi Munkaügyi Szervezet, más kelet- és közép-európai országokkal is kötöttek hasonló kétoldalú államközi egyezményt. Többek között bolgár, lengyel, horvát, cseh, szlovák, szlovén és román dolgozókat is várnak.

A gazdasági válság miatt Németországban is kevesebb állást kínálnak. Az EURES honlapján tavaly szeptemberben még 270 ezer állásajánlat szerepelt, mostanra szinte csak feleannyit, 187 212-t kínálnak a németek a tagállamok munkavállalóinak. Somlyay Beáta szerint a recesszió nem érinti a toborzást: amellett, hogy a magyar szakembereknek nagyon jó a hírük Németországban, az is fontos tény, hogy ezek hiányszakmák, és egyszerűen nem találnak a munkaadók helyi dolgozókat.

Próbaidőre alkalmaznak

Legtöbbször a német munkaadó veszi fel a jelölttel a kapcsolatot, és egymás között megtárgyalják az alkalmazás részleteit. Ritkán ragaszkodnak ahhoz, hogy a munkavállaló kiutazzon (például próbamunkát végezni), a legtöbbször személyes találkozás nélkül kötik meg a munkaszerződést. A munkáltatók próbaidőre alkalmazzák az embereket, így biztosítják be magukat. Ezalatt természetesen a dolgozó is felmondhat, ha talál egy jobb állást.

A német cégek néha az útiköltség és a szállás díját is megelőlegezik, majd levonják a későbbi keresetből. Így tehát komolyabb anyagi megterhelés nélkül is elindulhat a külföldre vágyó magyar munkás.

Sokféle lehetőséget kínálnak

Szakképesítést igénylő munkák:
– szakács
– felszolgáló
– szállodai szakember (reggeli-szerviz, szobaasszony, recepció)
– gyorsétkezdébe eladó
– betegápoló
– mezőgazdász
– kertész
– erdész
– mezőgazdasági gépszerelő
– kőműves
– elektrotechnikus
– lakatos
– hegesztő
– esztergályos/marós CNC-ismerettel
– hentes/mészáros

Szakképesítés nélküli munkalehetőségek:
– háztartási kisegítő
– házi betegápoló

További információk a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal honlapján találhatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik