Pénzügy

Belgium feloldja a munkaerő-korlátozást

admin
admin

2009. 04. 16. 10:37

Nem hosszabbítja meg Belgium az öt éve európai uniós taggá vált kelet-európai országok, köztük Magyarország munkavállalóit még sújtó korlátozásokat.

Nem hosszabbítja meg Belgium az öt éve európai uniós taggá vált kelet-európai országok, köztük Magyarország munkavállalóit még sújtó korlátozásokat. A belga sajtó szerint erről megszületett a végérvényes döntés az illetékes miniszterek között.

A csatlakozási tárgyalásokon kialkudott feltételek szerint a munkaerő-piaci korlátozásokat még fenntartó uniós tagországoknak legkésőbb e hónap végéig jelezniük kell az Európai Bizottságnak, ha az intézkedéseket folytatni akarják. Ezt azonban csak kiemelten nyomós ok, a piac súlyos zavara esetén határozhatják el.

A régebbi uniós tagországok közül eddig Ausztria és Németország jelezte, hogy továbbra is élni kívánnak bizonyos korlátozó intézkedésekkel. Belgium már korábban részlegessé tette a korlátozásokat. A La Libre Belgique című napilap szerint a belga politika nem volt egységes a megmaradt intézkedések további sorsát illetően, és végül egyebek között az döntött, hogy az Európai Bizottság aligha értett volna egyet a korlátozások fenntartásával egy olyan ország esetében, amely nem szomszédos a szóban forgó térséggel.

Miközben a két fő belga régió, Flandria és Vallónia már jelezte, hogy nincs kifogása a piacok teljes megnyitása előtt, a külön régiónak számító Brüsszel féltette saját munkaerőpiacát. Elszigetelt álláspontját azonban a főváros is kénytelen volt feladni a többség nyomására. A politikai pártok sem egyforma mértékben támogatták a piacnyitást, de meggyőzte őket az, hogy a munkaadók kiálltak a korlátozások feloldása mellett.
Az EU-hoz később csatlakozott Bulgáriára és Romániára a belga döntések nem vonatkoznak.

A 2004-ben belépett országok munkavállalóit Nagy-Britannia, Írország és Svédország már a csatlakozás óta korlátozás nélkül engedi területére. Spanyolország, Portugália, Görögország és Finnország 2006-ban csatlakozott hozzájuk, míg Franciaország, Olaszország, Hollandia és Luxemburg később döntött erről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.