Pénzügy

Több ezer állás várja a friss diplomásokat

Április első és második hetében tartja két fővárosi egyetem az állásbörzéjét. A válság ellenére a Corvinuson csaknem ezer, a Műegyetemen pedig kétezernél is több állásajánlat várja az érdeklődőket.

A kiállítók a Budapesti Corvinus Egyetem KarrierExpóján és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Műegyetem – állásbörzéjén nemcsak a végzős hallgatóknak, hanem a friss diplomásoknak is ajánlanak állásokat.

A KarrierExpo szervezői is megerősítették az FN korábban megjelent cikkét: a válság miatti beszűkült az álláspiac. Ez a felsőoktatásból most kikerülő vagy nemrég végzett diplomásokat is érinti, egyre nehezebb állást találniuk. A 2009. februári statisztikák szerint egyre több pályakezdő kutat munkahely után: majdnem 45 ezer fiatal regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván. A munkaerő-piaci valóságot tükrözi az a tény is, hogy a felsőoktatási intézmények állásbörzéin kevesebb a kiállító, mint tavaly ilyenkor.

Több álláskeresőre számítanak

Az idén tavasszal a KarrierExpón közel száz munkáltató kínál csaknem ezer állást és szakmai gyakorlatot, valamint képzési és szakmai programokat. Tavaly ilyenkor még 25 százalékkal több munkaadó és kétszer ennyi álláslehetőség várta a fiatalokat. A komoly hagyományokkal rendelkező Műegyetemi Állásbörzén 145 kiállító cég 2100 állásajánlatából válogathatnak a látogatók.

A Corvinus tízezernél is több álláskeresőt vár. A BME börzéjére a korábbi években is több ezren látogattak el, a szervezők szerint most még több érdeklődő lehet. „A látogatók száma szempontjából egyértelműen növekedésre és az érdeklődő korosztály kiszélesedésére számítunk” – összegezte tapasztalatait Kroknay Szabó Mária, a Műegyetemi Állásbörze tanácsadója.

A bölcsészek bajban lesznek

A Műegyetemen nemcsak műszaki, hanem gazdasági, pénzügyi, informatikai, logisztikai és természettudományi végzettséget igénylő ajánlatokkal is várják a diákokat és a friss diplomás álláskeresőket. A látogatók csaknem fele már nem a BME hallgatója, hanem más felsőoktatási intézményekből érkezik.

A legkeresettebb végzettségűek továbbra is a villamosmérnökök, a tavaszi börzén nekik szól a meghirdetett állások negyede. Őket az informatikusok (22 százalék), a gépészmérnökök (17 százalék) és a műszaki menedzserek (10 százalék) követik. Idén a korábbi évekhez képest több természettudományi végzettségű diplomásnak ajánlanak állást. Munkaerőtöbblet jellemzően a jogi és bölcsész szakmáknál figyelhető meg. A gazdasági végzettséget igénylő pozíciók telítettek ugyan, a válságnak köszönhetően azonban megnőtt az igény a pénzügyi területen dolgozókra, elemzőkre és könyvelőkre.

Negyedmilliós fizetés

Átlagosan bruttó 238 ezer forint kezdő fizetésre számíthat ma egy friss diplomás – derül ki a Corvinus kiállítóinak adataiból. A munkáltatók több mint háromnegyede azonnali vagy szeptemberi kezdésű állást kínál.

A BCE-n kiállító munkaadók pénzügyi, számviteli, informatikai és értékesítési területre keresnek jelölteket, de több tucat vezetői utánpótlási és gyakornoki program, adminisztrációs, kontrolling-, marketing- és HR-pozíció is várja a pályázókat. A logisztikai, tanácsadói, könyvvizsgálati, termelési, műszaki és minőségügyi állások szintén szép számmal fordulnak elő. Főként az élelmiszer-ipari, IT-, kereskedelmi, pénzügyi, tanácsadó, telekommunikációs és termelő cégek mellett a szolgáltató központok, az FMCG-vállalatok, a kormányzati és oktatási szféra jelenik meg.

A BME Diákközpont friss diplomások elhelyezkedési esélyeiről készült felméréséből kiderül, hogy a kutatásban részt vevő diákok több mint fele már a tanulmányai alatt gyakorlatot szerez. Ezt a törekvést segíti, hogy a börzén részt vevő cégek 70 százaléka kínál gyakornoki álláslehetőséget az alsóbb éves hallgatóknak.

Kísérő rendezvények is segítenek

A felsőoktatásban tanuló hallgatók a státuszukból adódóan kicsit burokban élnek, de a válság hatására ők is érzékelik, hogy a diploma megléte nem elegendő az elhelyezkedéshez. Egyre több hallgató készül tudatosan a munkaerőpiacra való kilépésre. Az állásbörzéken komplex felkészítő hátteret is kínálnak: cégprezentációkon, próbainterjúkon és karrier-tanácsadáson vehetnek részt az érdeklődők, emellett kitölthetnek különböző teszteket, kikérhetik a grafológus véleményét, illetve tanácsot kaphatnak az önéletrajz megírásához, felmérhetik, hogy mennyire beszélnek egy adott nyelven, de öltözködési tanácsokkal is ellátják őket.

KARRIER EXPO

Időpont: 2009. április 1–2.
Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem (1093 Budapest, Fővám tér 8.)

MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE

Időpont: 2009. április 8–9.
Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3. K. I. 52.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik