Pénzügy

Profi álláskeresőket nevelnének

A fiataloknak már a középiskolában el kell kezdeniük a jövőjükön gondolkozni. Fel kell térképezniük önmagukat, a helyzetüket és a lehetőségeiket, hogy ki tudják jelölni az útjukat. Ehhez ismerniük kell a képességeiket, készségeiket, illetve azt, hogy ezekkel milyen munkára lehetnek alkalmasak. Az egyik HR-cég a legújabb kampányában éppen emiatt „célozta meg” a középiskolásokat.

Már évek óta működik egy program az Egyesült Államokban, amely a középiskolásokat bevezeti a munkaerőpiac rejtelmeibe. Most eljutott hazánkba – és mellette 15 európai országba is –, hogy segítse azokat a fiatalokat, akik a szakképzettségük megszerzése után, az iskolapadból kilépve az álláskeresés felé veszik útjukat.

A készségfejlesztést beviszik a közoktatásba

A megfelelő nyelvtudást és szakismeretet az iskolában is megtanulhatja egy diák, ám a sikeres elhelyezkedéshez és karrierépítéshez egyéb, úgynevezett „soft skillek” is szükségesek, amelyeket nem fejleszti a közoktatás. Például alig van olyan iskola, ahol felkészítenék a gyerekeket a konfliktuskezelésre, önérvényesítésre, vagy fejlesztenék a kommunikációs és együttműködési készségüket.

A Manpower és a Junior Achievement Alapítvány egy programot dolgozott ki a hiány pótlására. A céljuk az, hogy megtanítsák a jövő munkavállalóit a számukra legfontosabb készségekre, felkészítsék őket az előttük álló szituációkra. A középiskolások hasznos információkat kapnak a munkaerő-piaci kihívásokról, részt vehetnek olyan helyzetgyakorlatokon, mint például egy állásinterjú. A terveik szerint a programot még ebben az évben beviszik az osztálytermekbe, hogy minél hatékonyabban elérjék a középiskolásokat.

Segíthet a döntésben: diploma vagy szakképesítés?

A munkavállalókra jellemző az a felfogás, hogy az elhelyezkedéshez és a sikerességhez elengedhetetlen a diploma megszerzése. A fiatalok többsége azt gondolja, hogy a diploma egyben egy „mágneskártya” is, amely biztosítja számukra a belépést a legjobb cégekhez, ahol máris helyet foglalhatnak a „legkényelmesebb székekben”.

A diplomások száma nem éri ugyan el az európai átlagot, ám egyes szakoknál – mint például a jog, a közgazdaság vagy a kommunikáció – különösen nagy a túltermelés. A betölthető álláshelyek száma nem nő ezekben a szektorokban, az elhelyezkedés korántsem könnyű. Ezért is fontos a szakképzés felé irányítani azokat a fiatalokat, akik tehetségesnek tűnnek egy-egy területen. Rá kell vezetni őket, hogy a szakképzést nem szabad alábecsülni a diplomával szemben.

A munkaerő-piaci kereslet szempontjából is egyre inkább felértékelődik a szak- és nyelvtudás. Jellemző, hogy a munkaadók sok pozíció esetében csak a nyelvtudás miatt döntenek egy diplomás jelentkező mellett – hívta fel a figyelmet a Manpower. Így a felsőfokú végzettségűek gyakran a képzettségükhöz mérten alacsonyabb pozícióban kénytelenek dolgozni, például gazdasági diplomával titkárnőként – amelyhez valójában elég lett volna egy szakképesítést szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik