Pénzügy

Románia: 800 ezer munkanélküli lehet

admin
admin

2009. 03. 24. 13:27

Romániában az idén 800 ezerre nőhet a munkanélküliek száma, vagyis az előzetes becslésekhez képest 200-300 ezerrel több ember maradhat állás nélkül. A szakszervezetek pedig a jövedelmek csökkentése ellen tiltakoznak.

Eredetileg azzal számoltak, hogy az év végén a munkanélküliek száma 525 ezer fő lesz, de a legfrissebb adatok tükrében ezt az adatot módosítani kell, hiszen várhatóan 200-300 ezerrel többen maradnak állás nélkül. A tárcavezető szerint emiatt a munkanélküli segélyek alapját 500 millió lejjel (35,2 milliárd dorint) kell kipótolni.

Marian Sarbu román munkaügyi miniszter előzőleg a közalkalmazottak érdekeit képviselő szakszervezetekkel tárgyalt. Romániában ugyanis hétfőn országszerte kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a tanárok, a köztisztviselők és az egészségügyi dolgozók. A nagyvárosokban a kormánymegbízotti hivatalok előtt fejezték ki elégedetlenségüket amiatt, hogy a kormány csökkenteni akarja jövedelmüket. Azt sérelmezik, hogy a kormány nemcsak a különböző pótlékokat akarja megvonni tőlük, hanem a béreiket is csökkenteni akarja.

A munkaügyi miniszter a hétfői találkozó után azt mondta, hogy a legutóbbi találkozóval lezárulhatnak a pótlékokról folytatott tárgyalások. Abban sikerült megállapodni, hogy megmaradnak a prémiumalapok. Közben a szakszervezetek vezetői bejelentették: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatja a közalkalmazotti bérek egységesítésére vonatkozó törvénytervezetet, és azt szorgalmazza, hogy a közalkalmazotti pótlékok ezentúl a béreknek legfeljebb csak a 25 százalékát tehetik ki.

A washingtoni pénzintézet vezetői szerint az elmúlt három évben a közalkalmazotti fizetések megkétszereződtek Romániában, ezért most megoldásokat kell találni a költségek csökkentésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.