Pénzügy

Harmadára eshet az étkezési utalványok forgalma

admin
admin

2009. 03. 18. 12:24

A bejelentett adóváltozások bevezetésével az étkezési utalványok forgalma a korábbinak az egyharmadára csökkenne, és legfeljebb 19,5 milliárd forint adóbevételi többletet generálna - derül ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. legfrissebb felméréséből

A törvényjavaslat szerint a természetbeni juttatások, így például az étkezési utalványok értékének 50 százaléka után a munkáltató kötelezően 62 százalék szja-t és az ezzel növelt összegre 27 százalék TB-t fizetne. Ez összesen 105,74 százalékos adókulcsnak felel meg, de mivel csak a természetbeni juttatások felére kell megfizetni, a juttatások teljes összegére vetítve ez 52,87 százalékos effektív adóterhet jelent – mondta Klauber Mátyás kutatásvezető.

A felmérés szerint a módosítás bevezetésével egyesek pénzbeli fizetésemelést kapnának, mintegy bruttó 10,9 százalékos mértékben. A változással csökken a vendéglátóipari kereslet, ami a költségvetési adóbevételeket tovább mérsékli. A munkavállalók a korábbi utalványérték 44,2 százalékához jutnának hozzá, utalványban és béremelésben, a teljes veszteségük a korábbi utalványérték 55,8 százaléka lenne – írja az MTI..

Klauber Mátyás elmondta: a módosítás elfogadása esetén az összes kincstári bevétel-növekedés legfeljebb 58 milliárd forint lehetne. A majdnem 130 milliárdos lakossági fogyasztáscsökkenés miatt azonban a kieső áfa összege 24,1 milliárd forinttal, 33,9 milliárd forintra csökkenti a többletet, amelyet a másodlagos hatások további 14,4 milliárd forinttal mérsékelnek. Így a költségvetés becsülhető, “maradék” nyeresége 19,5 milliárd forint lenne.

A felmérés szerint a munkaadók kiadásai 70,9 milliárd forinttal csökkennének, ezért a kutatásvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaadók jövedelmi pozícióját várhatóan jelentősebben érinti a tervezett adóintézkedés, mint a költségvetését.
Hozzátette: a háttéripar, az étkezési utalványok esetében a vendéglátás, a házhozszállítás forgalma és az e téren keletkező jövedelmek, adók csökkenése minden gazdasági szereplőnek, a vendéglátóipari munkaadónak, a munkavállalónak és a kincstárnak is jelentős veszteséget okoz.

A megkérdezett 150 vendéglátóhely forgalma mintegy 19,9 százalékkal csökkenne éttermenként, elfogadóhelyenként átlagosan 16,8 millió forint éves bevételkiesést okozva. A teljes vendéglátóipari, elfogadóhelyi forgalom 151,2 milliárd forinttal csökkenne, a kifizetett munkabér pedig legalább, mintegy 15 százalékkal mérséklődne. Az étkezési jegyet elfogadó éttermekben 2,1 foglalkoztatottal csökkenne az átlaglétszám, ami országosan 18 900 állásvesztőt jelentene.

Az étkezési utalványok teljes forgalmát 2008-ra 231 milliárd forintra becsülik. Az étkezési jegyet elfogadó éttermek és egyéb elfogadóhelyek száma mintegy 9000.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.