Pénzügy

Létszámstoppal válaszolnak a válságra

admin
admin

2009. 03. 10. 14:04

Tartózkodnak új munkaerő felvételétől a cégek, ahol nincsenek elbocsátások, ott is létszámstopot vezettek be. Ez a tendencia világszerte az év második negyedében még inkább jellemző lesz a vállalatokra - áll a Manpower 72 ezer munkaadó részvételével készült felmérésében.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég legfrissebb, negyedéves felmérése szerint a 33 vizsgált országból 23-ban olyan kevés új dolgozót vesznek fel az elkövetkező hónapokban, amire a Manpower felméréseinek történetében eddig nem volt példa – írja az MTI.

Az iparilag fejlett országok mindegyikében igen visszafogottak a cégek foglalkoztatási tervei az egy évvel korábbihoz képest. Ez egyértelműen jelzi, hogy a munkaerőpiac tovább fog zsugorodni. A G7-országok közül csupán Kanadában és Németországban várható bővülés a második negyedben, a többieknél inkább visszaesés lesz.

Az elemzés kitér arra is, hogy a cégek általában igyekszenek megtartani munkatársaikat, s inkább egyéb módon mérséklik költségeiket: rövidített munkaidővel, a bérek befagyasztásával, vagy önként vállalt fizetéscsökkentéssel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.