Pénzügy

Hazamennek a kelet-európai munkavállalók

admin
admin

2009. 02. 13. 17:53

A recesszió az idén várhatóan megfordítja a keleti EU-munkavállalók eddig Nyugat-Európa felé tartó áramlási irányát, ami könnyebbséget hozhat a nyugati EU-országok munkapiacain, feszültségeket teremthet ugyanakkor a szintén visszaeséstől szenvedő kelet-európai gazdaságokban, áll a Moody's Investors Service pénteken Londonban kiadott elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő gazdaságelemző és előrejelző szolgálata – Moody’s Economy.com – által összeállított helyzetértékelés szerint Írországban például a nem helyi állampolgárságú munkaerő felét a kelet-európai EU-munkavállalók adják.

Az építőiparból térnek haza először

A változás azonban már érik: a keletiek szempontjából kulcsfontosságú építőiparban tömegével szűnnek meg a munkahelyek, és a szolgáltatási szektorban is csökken a munkaerő-kereslet. Ebben a helyzetben a külföldiek most már kezdenek hazatérni: tavaly a nettó munkaerő-beáramlás Írországban már csak 83 ezer volt az egy évvel korábbi 110 ezer után. Az idén várhatóan tovább csökken a bevándorlás, és növekszik az elvándorlás, áll a Moody’s pénteki londoni elemzésében.

Hasonló folyamat zajlik Nagy-Britanniában is. Az itt újonnan bejegyzett kelet-európai munkavállalók száma 2006-ban tetőzött, 228 ezer keleti érkezővel. A 2004-es EU-bővítés óta a brit munkapiacon bejegyzett egymillió keleti munkavállaló fele azonban már hazament, áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody’s adatai szerint Írországban az idén januárban 35 ezerrel csaknem 328 ezerre emelkedett a munkanélküli ellátmányért folyamodók száma; 20 százalékuk külföldi volt, a külföldi kérvényezők több mint fele pedig kelet-európai.
A külföldiek azonban viszonylag alacsony fizetséggel járó munkaköröket töltenek be és kevés a megtakarításuk, így az állásvesztés azzal járhat, hogy nem tudnak a drága nyugati országokban maradni.

Kisebb a bérkülönbség

Mindemellett a nyugati és a keleti EU-államok közötti bérkülönbség is csökken, ami szintén arra ösztönzi a kelet-európai munkavállalókat, hogy otthon próbáljanak szerencsét. Ez azonban a szintén recesszióval küszködő kelet-európai munkapiacokra fejthet ki fokozott nyomást, jósolják a Moody’s londoni szakértői.

A cég kiemeli, hogy Lengyelországban – ahonnan a Nagy-Britanniában és Írországban munkát vállaló kelet-európai EU-polgárok nagy többsége érkezett – máris növekszik a munkanélküliség: januárban a helyi hivatalos becslések szerint meghaladta a 10 százalékot a lengyel állástalanok aránya.

A kelet-európaiak hazafelé induló áradata ugyanakkor könnyíti a helyzetet a nyugat-európai munkapiacokon a jelenlegi gazdasági visszaesés közepette, és enyhíti a kormányzati pénzügyekre nehezedő nyomást, amelyet a munkanélküli segélyek folyósítása okoz, áll az elemzésben.

Írországban és Angliában a legnagyobb a recesszió

Írországban az államháztartási hiány az idén így is megközelíti a GDP-érték 10 százalékát, vagyis messze a 3 százalékos euróövezeti tűréshatár felett lesz, jósolja a Moody’s.

A nyugat-európai EU-gazdaságok közül épp Nagy-Britanniát és Írországot sújtja várhatóan a legmélyebb recesszió. Egyes prognózisok 4 százalékhoz közeli idei GDP-mínuszt sem zárnak ki Nagy-Britanniában, a Standard & Poor’s – egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő – pedig minap kiadott londoni elemzésében azt írta, hogy az általa vizsgált húsz fejlett gazdaság közül Írország kilátásai a legkomorabbak.

A cég az ír gazdaságra az idén, alapesetben 5,0 százalékos, a rosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén 6,0 százalékos GDP-zuhanást jósol.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.