Pénzügy

Hiányzó évek – lyukak az önéletrajzon

A munkanélküliség miatt kényszerűségből, illetve a gyesen otthon töltött éveket a munkáltatók sokszor eleve hátránynak tekintik, amikor választanak az állásra jelentkezők közül. Trükkök a megoldáshoz.

Az önéletrajzi lyukakat nem szeretik a munkaadók, pedig sokan önhibájukon kívül kerülnek az utcára, de az is lehetséges, hogy valaki gyermekszülés miatt kénytelen szünetet tartani karrierjének építgetésében. Ilyen esetekben a munkáltatóknak nem lenne szabad diszkriminatívan viselkedniük az állásra jelentkezővel szemben, mégis gyakran már az első, önéletrajzi szűrőnél kiejtik a versenyből. Mivel emiatt az interjún nincs lehetősége megindokolni az önéletrajzon mutatkozó „lyukat”, a karrier-tanácsadók is inkább azt javasolják, hogy ügyesen el kell terelni róla a HR-esek figyelmét.

Egy-két apró fogás

Ha egy munkavállaló több mint egy évre kikerült a munkaerő-piaci körforgásból, érdemes a klasszikus kronologikus felsorolás szerint rendeznie önéletrajzát, vagyis a legelső helyen a legkorábbi munkahelyet feltűntetni. Ha valaki jó referenciákat tud felmutatni, a kiválasztást végző személyben jó benyomást kelthet, és az nem fogja félretenni az önéletrajzát csak azért, mert a felsorolás végén esetleg egy évnyi hézagot talál.

A kísérőlevél esélye

A munkavállalók körében az amúgy nyűgnek tekintett kísérőlevél jó lehetőséget kínál azok számára, aki nem tudnak elszámolni szakmai életpályájuk 1-2 évével. Ebben ugyanis megindokol- hatják otthon maradásukat, munkahelyük elvesztésének körülményeit is ismertethet- ik. Így a kísérőlevél azonnal személyes hangvételű lesz, nem kell izzadni a sablonos szöveg kikerülése végett, és nagyban megnövelheti a pályázó esélyeit.

Egyébként sem kell ragaszkodni a hónap-nap pontossághoz. Megszüntetett munkaviszony esetén sem azt az időszakot ajánlatos beírni, amikor a munkavállaló ténylegesen bejárt dolgozni, hanem a konkrét munkaviszony időtartamát.

Ha valaki a munkanélküliség vagy gyes idején is végzett valamilyen társadalmi tevékenységet, arról érdemes említést tennie, hiszen az ilyen típusú tapasztalatok is sokat elárulnak róla, valamint mutatják, hogy a tétlenségre kárhoztatott idő alatt is igyekezett hasznosan elfoglalni magát, vagy a gyermekvállalás mellett is igyekezett elkerülni a beszűkülést. Ez mindenképpen pozitív üzenet a munkáltatók számára.

A funkcionális önéletrajz

Az úgynevezett funkcionális önéletrajz egy vágással elintézi a lyukas CV gordiuszi csomóját: ebben a formában elegendő csak a munkavállaló által végzett feladatokat felsorolni. Ilyenkor azonban részletes, mindenre kiterjedő és feltáró jellegű számadást várnak el a humán erőforrás szakemberek. A munkahelyeket pedig külön, a végzett feladatok alatt kell feltűntetni.

A funkcionális CV megóv ugyan a számok kártékony hatásától, hátránya viszont, hogy főleg HR-esek ismerik. Kisebb vállalatok vezetői, akik maguk végzik a kiválasztást, nem is hallottak ilyen típusú önéletrajzról. Így egy ilyen beküldése automatikus hátrányt jelenthet az állásvadászatban. Inkább nagyobb cégekhez vagy személyzeti tanácsadókhoz érdemes ilyen anyaggal fordulni.

Személyes találkozó

Aki már hosszú ideje nem vett részt felvételi interjún, annak különösen fontos a felkészülés. Mindenképpen számíthat arra a kérdésre, hogy miért nem dolgozott bizonyos ideig. A legokosabb lényegre törően felelni: őszintén elmondani az okokat, a válasz közben viszont máris utalni a korábbi munkákra és tapasztalatokra. Így a beszélgetés nem ragad le az önéletrajzi lyuknál, hanem a pályázó rögtön bizonyítani tudja alkalmasságát a pozícióra.

Az esetleges “stresszelő” kérdésekre is fel kell készülnie annak, lyukas az önéletrajza. Előfordulhat, hogy a munkaadó végtelenül tapintatlan, de lehet, hogy csak tesztelni akarja a jelentkezőt. “Komolyan gondolja, hogy egy év kihagyással ugyanolyan teljesítményre képes, mint azok, akik folyamatosan dolgoznak?” “Mit csinál, ha a gyermeke megbetegszik, tud teljes mértékben a munkájára koncentrálni?” Ilyen kérdések esetén sem szabad visszavonulót fújni, rövid gondolkodás után esetleg humorral lehet elütni a kérdés élét. Az a lényeg, hogy sértődés, megbántódás ne lássék a jelentkezőn.

Hivatkozzon Nyugatra!

Bár Magyarországon nem elterjedt szokás, a nyugat-európai országokban a vállalatok egyre nagyobb része ad alkalmazottainak 5-7 évente egy év fizetett szabadságot, melynek letelte után azonos feltételekkel veszi őket vissza. Az interjú kellemetlen kérdéseinek megválaszolásakor érdemes a dolgozók elkötelezettségének növeléséért és a kiégés elkerüléséért bevezetett gyakorlatra hivatkozni. Azt is meg lehet említeni, hogy statisztikák bizonyítják: a hosszabb ideje állásra vadászó emberek elkötelezettebbek, lojálisabbak, szorgosabbak, mint folyamatosan dolgozó társaik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik